Cum a ajuns Monica Iacob-Ridzi de sub tutela lui Băsescu, sub aripa lui Ponta

21 octombrie 2014 8:42   Național
Ultima actualizare:

Balet politic pentru fostul ministru al tineretului și sportului, Monica Iacob-Ridzi. Fosta democrat-liberală, care a ajuns deputat PP-DD în 2012, a trecut în barca Puterii, la PSD. Cum a ajuns o doamnă „care comite frecvent fapte de natură penală, sub protecția lui Traian Băsescu” să fie agreată de liderul social democrat, Victor Ponta.

Monica Iacob-Ridzi are grijă de cariera ei politică. După ce a fost ministru în timpul guvernării PDL și a câștigat un mandat de deputat din partea PP-DD, în urma alegerilor din 2012, fostul ministru al tineretului și sportului a trecut la PSD. Anunțul a fost făcut de președintele Camarei Deputaților, Valeriu Zgonea. „Vă informez că doamna deputat Monica Iacob-Ridzi, aleasă în circumscripția electorală 22, din colegiul uninominal 5, începând cu 14 octombrie se declară deputat UNPR, aparținând grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților”, a afirmat Zgonea în plenul Camerei, citat de Agerpres.

Fosta democrat-liberală a fost, de-a lungul timpului, ținta atacurilor actualului lider PSD Victor Ponta, care o considera protejata lui Traian Băsescu. „Din păcate, când te gândești la Roberta Anastase, la Monica Iacob-Ridzi, la Elena Udrea, la Sulfina Barbu, la Raluca Turcan – sunt doamne și domnișoare în politică promovate de Traian Băsescu care comit consecvent fapte de natură penală, deturnează bani publici, se îmbogățesc din bani publici, totul sub protecția lui Traian Băsescu”, spunea Victor Ponta. Acum, aceeași doamnă este acceptată în partidul de guvernământ.

Monica Iacob-Ridzi are numele pătat după ce la începutul acestui an a fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Națională a Tineretului. Decizia nu e definitivă. În 2009 Ridzi a fost suspectată că a acordat fără licitație suma de 630.000 de euro unor firme de apartament, pentru organizarea evenimentelor dedicate tinerilor. Banii alocați pentru concertele de la Costinești depășeau cu mult costurile reale.

Cariera politică a fostului ministru este impresionantă. A făcut parte din nenumărate comisii și comitete și și-a negociat mereu poziția pe scena politică. Totul a început în 2004, când Ridzi a fost aleasă deputat de Hunedoara, pe listele Partidului Democrat. În această calitate a fost membru în Comisia de învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, membru în Comisia pentru integrare europeană a Parlamentului, apoi vicepreședinte al acestei comisii, membru al grupului parlamentar de prietenie cu UNESCO, membru al grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și membru al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Argentina. În 2005 devine observator în Parlamentul European pentru România, activând în Comisia pentru buget, iar de la 1 ianuarie 2007 devine membru al Parlamentului European, după transformarea funcției de observator.

Din noiembrie 2007 e deputat în Parlamentul European, fiind realeasă din partea Partidului Democrat-Liberal. A îndeplinit funcția de vicepreședinte al grupului de lucru al Partidului Popular European și al democraților europeni, membru al Comisiei de buget, membru al delegației pentru relațiile cu Republica Populară Chineză, membru supleant al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și membru supleant al delegației pentru relațiile cu Statele Unite. În 2008, ca urmare a alegerilor uninominale pentru Parlamentul României, e aleasă deputat în colegiul uninominal 5 din Hunedoara, pe listele PDL. La 22 decembrie 2008 era învestită în funcția de ministru al tineretului și sportului în guvernul Boc, dar în iulie 2009 și-a dat demisia din această funcție, ca urmare a suspiciunilor de acte de corupție.

În primăvara anului 2011 a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, iar în 28 ianuarie 2014 a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare. În septembrie 2012 a demisionat din PDL și a activat vreme de o lună ca parlamentar independent. Ulterior s-a înscris în PP-DD, pentru a candida pentru un nou mandat în Camera Deputaților.

Mai multe