Cum a ajuns o româncă de 18 ani să le predea engleză copiilor din Vietman

15 aprilie 2020 19:58   Național
Ultima actualizare:

Bianca Baştiurea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, i-a învăţat pe elevii unui internat catolic din Vietnam primele noţiuni de limba engleză. La început nu i-a fost uşor, întrucât prichindeii din Asia nu ştiau nici măcar un cuvânt într-o limbă de circulaţie internaţională.

La doar 18 ani s-a bucurat de o adevărată aventură peste mări şi ţări! Bianca Baştiurea a călătorit în Vietnam, anul trecut, pentru a le veni în ajutor micuţilor dintr-un sat situat în apropiere de oraşul Ho Chi Minh. Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, fata a plecat prin intermediul unei organizaţii de tineri cu filiale pe toată planeta. Scopul deplasării a fost să le predea limba engleză copiilor cu vârste între 8 şi 12 ani din această ţară asiatică. 

Adolescenta din România a fost repartizată într-un sat de lângă Ho Chi Minh, cel mai mare oraş din Vietnam şi fosta capitală a Vietnamului de Sud (cunoscut şi sub numele de Saigon în timpul prezenţei americane în zonă, acum o jumătate de secol). Bianca a predat la un internat catolic condus de măicuţe, unde învăţau copii ai căror părinţi aveau venituri medii. Elevei nu i-a fost uşor, ţinând cont că nici unul dintre puşti nu ştia vreun cuvânt în engleză sau în altă limbă de circulaţie internaţională. „Eu nu cunoşteam nici un cuvânt în vietnameză şi nu îmi dădeam seama cum pot comunica. Vietnameza se aseamănă parcă puţin cu franceza, dar pronunţia cuvintelor este dificilă“, mărturiseşte Bianca pentru “Weekend Adevărul”.

În cele 30 de zile pe care le-a petrecut acolo, a reuşit să comunice cu elevii prin intermediul unor cântece amuzante, însoţite de imagini, de pe YouTube, cu ajutorul cărora i-a învăţat pe elevi cuvintele de bază în engleză legate de culori, animale şi îmbrăcăminte. „Erau copii extrem de ascultători şi energici“, îi laudă tânăra.  

Vietnamul este una dintre ţările sărace ale lumii, astfel că laptopul Biancăi era o minune tehnologică pentru puştii de la internat. Tocmai de aceea, adolescenta îi lăsa să se joace pe calculatorul ei după ore.  

Fiecare locuitor are motocicletă 

Vizitele în oraşele Hanoi, Ho Chi Minh, Da Nang, Da Lat, Nha Trang şi Hue reprezintă momente de neuitat pentru gălăţeancă. În fiecare oraş există un contrast între zonele sărace de la periferie şi clădirile înalte din centru, care rivalizează cu cele din Dubai, de pildă. „În Ho Chi Minh am fost uimită de numărul mare de motociclete care circulă pe străzi. Costă foarte mult să-ţi cumperi o maşină în Vietnam. Sunt taxe enorme, aşa că aproape fiecare locuitor deţine o motocicletă sau un scuter. Am înţeles că în Ho Chi Minh sunt opt milioane de motociclete la patru milioane de locuitori“, povesteşte tânăra.

De altfel, majoritatea populaţiei din Vietnam foloseşte motocicleta, regulile de circulaţie nu prea există, iar traficul e practic o junglă, în care fiecare se descurcă cum poate. Nu sunt decât puţine semafoare şi treceri de pietoni, iar adolescenta a stat într-o zi nu mai puţin de o jumătate de oră într-o intersecţie, deoarece îi era frică să traverseze strada.    

Nu mănâncă aproape deloc pâine 

Cultura şi tradiţiile vietnamezilor sunt speciale. De pildă, locuitorii din această ţară asiatică nu mănâncă aproape deloc pâine, bazându-se pe orez, iar multe din preparatele lor culinare conţin coriandru verde. „Nu se găseşte practic pâine, iar dacă totuşi găseşti, este foarte scumpă. Câteva feliuţe de pâine costă cam trei dolari“, oferă tânăra un amănunt important pentru românii care se vor decide să viziteze Vietnamul. Un alt aspect care impresionează e reprezentat de pagode. Sunt extrem de multe, în toate culorile şi de diferite dimensiuni. „În fiecare pagodă sunt sculpturi care îl înfăţişează pe Buddha. Am văzut una de şase metri înălţime“, îşi aminteşte tânăra. 

Mai multe