Cum a apărut “Casa de pe Deal”, o afacere cu puţini bani şi mult suflet

23 februarie 2016 13:32   Național
Ultima actualizare:

Într-o casă veche din localitatea Saschiz, judeţul Mureş, doi tineri, el francez, ea româncă, au pus pe picioare o mică afacere de familie care îmbină armonios dragostea lor pentru natură, produsele naturale şi agroturismul.

Anca Dalmasso (34 de ani) l-a cunoscut pe Charlie (32 de ani) în 2005, la Sibiu, unde Anca studia turismul iar Charlie, venit în România cu o bursă Erasmus, studia biologia. S-au îndrăgostit şi, cu un an înainte să-şi termin studiile, s-au gândit ce vor face după ce vor absolvi. Anca este de loc din Saschiz, moştenise de la bunici o căsuţă şi ceva teren iar decizia a fost, spune ea, destul de simplă.   

”Ne-am spus că pentru doi tineri la început de drum aici ne-ar fi mai uşor decât în Franţa, plus că eu niciodată nu mi-am imaginat viaţa în altă ţară, nici măcar în alt sat, sunt foarte ataşată de familie şi de casă. Plus că ne-am spus că ar fi mult mai uşor pentru doi tineri care vor să înceapă ceva într-o ţară în care toate sunt de făcut, în Franţa totul era făcut, în România toate erau de făcut. Şi atunci ce puteam să facem mai bine decât agricultură şi turism, exact ce am studiat noi, şi să încercăm cumva să împletim aceste două activităţi”, povesteşte Anca.   

Povestea Casei de pe deal 

Au lucrat doi ani la o fundaţie în Saschiz şi, în 2008, au decis să pornească ceva pe cont propriu. E momentul în care a început practic povestea Casei de pe deal. Primul lor produs au fost murăturile picante, făcute după reţeta mamei Ancăi, murături care îi plăceau foarte mult lui Charlie şi care au prins extrem de bine în rândul clienţilor. Încurajaţi de reacţii, au făcut pasul mai departe şi şi-au deschis un mic atelier autorizat sanitar veterinar în care, pe lângă murături, au început să facă zacuscă şi gemuri de toate felurile, doar cu ingrediente locale.  

Mai multe