Cum a încercat firma pirotehnică să distrugă probe în dosarul Colectiv

7 noiembrie 2015 17:21   Național
Ultima actualizare:

Procurorii bănuiesc că administratorii firmei care s-a ocupat de efectele pirotehnice de la clubul Colectiv ar fi distrus probe care i-ar fi făcut complici la incendiu. De altfel, aceştia au fost ridicaţi cu mandat de poliţişti pentru audieri, iar locuinţele lor au fost percheziţionate. Sâmbătă (7 noiembrie), şefii pirotehniştilor au fost arestaţi pentru 30 de zile.

Daniela Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, directorul Cristian Niţă şi pirotehnicianul Viorel Zaharia au fost arestaţi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 4. Decizia poate fi constestată la Tribunalul Bucureşti.

Până acum au fost deschise trei anchete penale în cazul incendiului de la clubul Colectiv, petrecut în urmă cu o săptămână și soldat cu 39 de morți şi peste 100 de răniţi. Administratorii firmei care au organizat focul de artificii la clubul Colectiv au încercat să distrugă probele care îi puteau acuza pentru tragedia de vinerea trecută. Patroana firmei care a organizat focul de artificii le-ar fi cerut unor angajaţi să ia din sediul companiei mai multe documente şi să distrugă hardurile calculatoarelor aflate în sediul firmei.

Administratorii firmei au fost aduşi cu mandat pentru a explica ce au căutat vineri noapte (30 octombrie), imediat după incendiu, la sediul firmei. Daniela Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a fost reţinută de procurori, care anterior i-au reţinut şi pe soţul acesteia, directorul firmei Cristian Niţă, şi pe un angajat. Procurorii se bazează şi pe interceptări telefonice care îi încriminează pe cei de la Golden Ideas Fireworks Artists SRL, notează Digi 24. 

Iată stenogramele convorbirilor telefonice ale administratorilor firmei pirotehnice

Daniela şi Cristian Niţă, patronii firmei de la care erau artificiile din Colectiv, reţinuţi pentru 24 de ore

Daniela şi Cristian Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat, într-un comunicat, reţinerea Danielei Niţă şi a lui Cristian Niţă, precum şi a lui Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC G.I.F.A. SRL., scrie Mediafax.

Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie 2015, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens. El este acuzat de ucidere din culpă.

Ulterior producerii incendiului din data de 30 octombrie 2015 din incinta clubului Colectiv, în calitate de reprezentanţi ai SC G.I.F.A. SRL, Daniela Ioana Niţă (administrator) şi Cristian Mihai Niţă (director) "au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul  Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală", mai spun procurorii, citaţi de Mediafax.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că procurorii Parchetului instanţei supreme au făcut percheziţii la sediul Golden Ideas Fireworks Artists din Bucureşti, la un punct de lucru/depozit din comuna Bucşani, judeţul Giurgiu, la locuinţele celor doi patroni ai firmei, Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, şi la locuinţele altor trei persoane, Florin Alexandru Beşcu, Adriana Moise şi Andreea Sîrbu, toate din Bucureşti.

Cine sunt patronii firmei pirotehnice

Conform datelor de la Registrul Comerţului, Daniela Ioana Niţă, în vârstă de 38 de ani, este acţionarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din acţiuni, în timp ce Cristian Mihai Niţă, în vârstă de 31 de ani, are 20% din acţiuni.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sării nr 57, în sectorul 6, a fost înfiinţată în anul 2005. Afacerile firmei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, societatea raportând cinci angajaţi în 2014.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv, marţi (2 noiembrie), pentru ucidere din culpă, în cazul incendiului din clubul Colectiv, în care au murit 32 de persoane şi alte aproape 200 au fost rănite.

În cazul incendiului de la Colectiv, a deschis şi DNA o anchetă pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru local. În dosarul de la DNA, a fost reţinut şi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Mai multe