Cum a luat fostul primar al Ploieștiului șpagă în 5 minute

10 aprilie 2017 13:44   Național
Ultima actualizare:

Martorii nu tac când vine vorba despre fostul edil al Ploieștiului Iulian Bădescu. Îl vor la pușcărie. Omul de afaceri Nicolae Capră le-a povestit, astăzi, judecătorilor cum fratele său i-a dat primarului 100.000 de euro în 5 minute.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a audiat luni, în calitate de martor, pe Nicolae Capră.

Potrivit news.ro, omul de afaceri le-a spus magistraților că fostul primar Iulian Bădescu a primit, în 2013, 100.000 de euro de la fratele său, Daniel.

Suma reprezenta o prima tranşă din comisionul de 10% cerut de fostul edil pentru ca Primăria să achite primele jucătorilor de la Petrolul Ploieşti.

”A pus banii într-o borsetă, pe umăr”

“Ştiu că suma a fost negociată în timpul unui cantonament în Turcia. Iniţial, Bădescu a cerut 20 la sută, dar ulterior a redus la 10 procente. Asta ştiu de la fratele meu. Am fost de faţă când s-au dat banii, într-un restaurant din Ploieşti, local administrat de soţia mea. Eram pe terasă când a venit primarul şi a luat banii. Am văzut când i s -a dat plicul cu bani. Eu i-am numărat înainte să-i dea. Fratele meu s-a împrumutat de la cămătari. Bădescu a pus banii într-o borsetă, pe umăr. A deschis plicul, dar nu i-a numărat. Banii erau în bancnote de câte 500 de euro”, a spus Nicolae Capra, fost membru al Consiliului de administraţie al clubului de fotbal din Ploieşti.

Un alt martor, Maria Clarisa Vârcioroveanu, concubina lui Daniel Capră, a prezentat aceeaşi variantă.

“Concubinul meu se văita că i s-au cerut aceşti bani din valoarea contractului încheiat de Primărie cu Asociaţia Lupii Galbeni Ploieşti. Comisionul a fost redus cu 10 la sută. Mi-a zis soţul că Bădescu obişnuia să ceară diverse sume de bani. Trebuia să dea o prima tranşă de 100.000 de euro din cei 300.000 de euro care reprezentau 10% din cele trei milioane. Banii s-au dat la restaurantul nostru. Era în august 2013. Bădescu a stat cinci sau şapte minute pe terasă”, a spus Vârcioroveanu.

Și Florian Walter va fi audiat

După audierea martorilor, instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 8 mai, când va fi audiat omul de afaceri Florian Walter, fostul patron al companiei Romprest.

În 16 iunie 2016, Iulian Bădescu a fost condamnat, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare pentru că a finanţat ilegal clubul de fotbal Petrolul.

Asta s-a întâmplat fix în perioada în care a fost primar al Ploieştiului, cerând în schimb 10% din valoarea sumelor alocate, respectiv 300.000 de euro.

Două angajate ale primăriei, condamate cu suspendare

Fosta secretară a municipiului Ploieşti, Oana Cristian Iacob, şi fosta şefă a Direcţiei Juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, au fost condamnate la câte trei ani de închisoare cu suspendare, ambele fiind acuzate de abuz în serviciu. Instanţa a mai dispus ca cei trei să plătească, în solidar, opt milioane de lei daune civile Consiliului Local Ploieşti.

Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar.

Mai multe