Cum afectează infecția cu COVID femeile însărcinate. Ce spun medicii despre vaccinarea gravidelor
Unu din cinci copii născuţi în perioada pandemiei de COVID, la Maternitatea „Bucur”, unitate care primeşte exclusiv mame pozitive la testul pentru SARS-CoV-2, a prezentat probleme medicale legate de prematuritate, arată organizaţia Salvaţi Copiii.
În cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii, un medic a ridicat problema ca fiecare maternitate mare din ţară să aibă sector COVID, explicând că transferul micilor pacienţi infectaţi ridică probleme privind siguranţa acestora.
Se pare că infecţia cu SARS-CoV-2 aduce riscuri pentru gravidă şi nou-născut. În cadrul unei dezbateri, medici care lucrează în Maternitatea Bucur au arătat că rata de naşteri premature a crescut semnificativ în situația anterior menționată.
COVID la femei însărcinate: nașteri premature și cezariene
„Sarcina constituie un factor de risc, studiile arată asocieri mai mari şi cu hipertensiunea, şi cu starea de preeclampsie. A crescut mult rata de naşteri premature, diferenţa e statistic semnificativă – pentru cazurile COVID a fost de 17-18%”, spune acesta.
De asemenea, dacă înainte de pandemia de COVID-19 rata de nașteri prin cezariană la Maternitatea Bucur din Capitală era de 60%, acum a ajuns la aproape 90% din totalul nașterilor. Creșterea semnificativă cu care se confruntă medicii se datorează complicațiilor provocate de coronavirus.
„A crescut şi rata naşterilor prin cezariană, creşterea e semnificativă – înainte aveam o rată de 60%, pentru naşterile la pacientele COVID procentul a ajuns la 88%”, a declarat conf. dr. Octavian Gabriel Olaru de la Maternitatea Bucur, citat de Salvaţi Copiii. El a ridicat și problema înfiinţării de secţii COVID în marile maternităţi din ţară.
„A crescut foarte mult gravitatea cazurilor internate. Trebuie luate în serios toate simptomele care apar la femeile gravide. Multe se testează acasă și nu declară testele pozitive. Trebuie să ia legătura rapid cu medicul de familie și cu medicul care-i supraveghează sarcina, să nu stea acasă pentru că boala se poate agrava”, a declarat medicul Octavian Olaru într-o dezbatere organizată marți, 19 octombrie, de Salvați Copiii.
Mamele pot alăpta dacă au o formă ușoară de COVID
Niciunul dintre copiii născuți din mame infectate cu coronavirus nu a ieșit pozitiv imediat după naștere, afirmă medicul Olaru. Mai multe studii au arătat că transmiterea materno-fetală, prin placentă, este extrem de rară.
Asta nu înseamnă că bebelușul nu se poate infecta ulterior, dacă intră în contact cu o persoană infectată, atrag atenția medicii care au participat la dezbaterea organizată de Salvați Copiii.
Managerul Spitalulului „Sf. Maria”, Iaşi, Alina Belu, a declarat că unitatea a avut şi bebeluş în vârstă de 7 zile infectat, cu o malformaţie cardiacă gravă.
Simona Vlădăreanu, medic primar neonatolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, a explicat că este recomandată alăptarea bebelușilor după naștere de către mamele infectate cu COVID, dacă acestea au o formă ușoară a bolii. Se vor respecta însă măsurile de protecție.
Pentru cele care au formă severă de COVID, ideal ar fi să se mulgă sânul și să-i fie administrat în alt mod laptele nou-născutului, atrage atenția medicul de la Elias.
„Contactul mamei cu nou-născutul, imediata apropiere după naștere, alăptarea sunt permise și recomandate. Sigur, aceleași măsuri de prevenire și control trebuie urmate, purtatul măștii, spălarea sânului înainte de alăptare”, explică Simona Vlădăreanu.
Se pot vaccina femeile însărcinate?
Infecția cu coronavirus crește considerabil riscul de deces sau de complicații în timpul sarcinii, atrag atenția specialiștii, precum preeclampsie, o afecțiune caracterizată prin tensiunea foarte ridicată, sau chiar naștere prematură.
La rândul său, profesorul Radu Vlădăreanu, şef de disciplină Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti şi vicepreşedinte în Comisia Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, a arătat că „vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viaţa ei şi a nou-născutului”, potrivit studiilor realizate în SUA.
„Sarcina cu COVID este o vulnerabilitate, COVID amplifică şi coagularea, şi stresul respirator. Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala COVID se întâmplă în trimestrul II şi III, duce la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă”, a afirmat Radu Vlădăreanu.
În plus, alte studii arată că la fel ca în cazul în care femeia trece prin boală cât este însărcinată, anticorpii din vaccin sunt transmiși și bebelușului, prin laptele matern.