Cum ajunge bradul de Crăciun energie electrică. Nimic nu se pierde, totul se transformă. Inclusiv pomii de iarnă

11 ianuarie 2015 21:24   Național
Ultima actualizare:

Brazii de Crăciun, de care nu ne putem lipsi, servesc omenirii mai mult decât vă puteţi imagina. Dacă iarna dau sarea şi piperul Sărbătorilor, după folosire pomii sunt transformaţi în corpuri de mobilă sau combustibil pentru centralele energetice. Iată cum ajunge bradul energie electrică!

Deşi brazilor naturali le-ar sta mai bine în păduri, fiind responsabili de producerea unei cantităţi imense de oxigen vital organismelor vii, oamenii le găsesc întrebuinţări diverse. De Sărbători, brazii sunt tăiaţi masiv pentru a ne umple casele cu mireasma lor. După Anul Nou, însă, cei care i-au folosit ca decor îi abandonează la tomberon, fără să mai fie interesaţi de soarta lor. De aici, brazii sunt preluaţi de reprezentanţii firmelor de salubritate, care le găsesc o nouă întrebuinţare. „Prin preluarea brazilor de Crăciun, noi ne îndeplinim obligaţia de a reduce procentul de deşeuri depuse la groapa de gunoi.

Zeci de mii de pomi, abandonaţi în Capitală

Cu toate eforturile noastre, cantitatea de deşeuri care pot fi reciclate creşte de la o zi la alta”, ne spune Radu Zincă, şef serviciu salubrizare stradală al societăţii Urban, din Capitală. Pomii sunt adunaţi de pe străzi şi măcinaţi cu ajutorul unui utilaj special. Materialul lemnos rezultat e predat unei alte societăţi care are ca scop reintroducerea în circuit a resturilor folositoare. Compania de salubritate bucureşteană are contract cu unul dintre cei mai mari producători de materie primă pentru mobilier de la noi, austriecii de la Egger. În fabrica din Rădăuţi, Suceava, brazii strânşi din setorul 6 sunt folosiţi la producerea de blaturi de PAL şi plăci OSB (Oriented Strand Board). PAL-ul e utilizat la scară mare în producţia de mobilier, iar plăcile OSB se folosesc la placarea acoperişurilor şi pereţilor. Însă austriecii nu s-au mulţumit cu atât şi au scos din brad tot ce avea de oferit. Resturile de material lemnos şi rumeguşul rezultat din prelucrarea plăcilor OSB sunt folosite pe post de combustibil pentru centralele de cogenerare. Cea mai mare centrală pe bază de biomasă din România se află la Rădăuţi şi alimentează cu energie electrică şi căldură toate operaţiunile fabricii Egger de aici. În Austria, compania-mamă a realizat o centrală care oferă agent termic şi electricitate pentru 300 de locuinţe din oraşul tirolez Sankt Johann.

Nu arunca pomul pe stradă!

Abandonarea şi depozitarea brazilor de Crăciun pe străzi este interzisă în toată ţara. Administraţiile locale sancţionează cu amenzi de până la 5.000 de lei persoanele fizice şi juridice care nu depun pomii în locurile special amenajate ori în apropierea tomberoanelor de gunoi. În sectorul 6 au fost deschise patru puncte de colectare, situate pe străzile Târgu Neamţ nr 2A (Drumul Taberei), Fabricii nr. 22 (Militari), Grozăveşti nr. 82 (Crângaşi), Bd. Constructorilor nr. 23A (Crângaşi-Giuleşti). Bucureştenii mai pot depozita pomii la sediile administrative ale parcurilor Herăstrău, Floreasca, Cişmigiu, Izvor, Tineretului şi Circului.

Îngrăşământ pentru flori

Pomii de Crăciun nu ajung doar în industria prelucrării lemnului, ci sunt folosiţi şi ca îngrăşământ bio pentru plante. În Capitală, Administraţia Lacurilor şi Parcurilor (ALPAB) desfăşoară propria campanie de strângere a brazilor abandonaţi pe străzi. Pomii sunt tocaţi la staţia de prelucrare a materialelor vegetale, iar compostul rezultat e folosit ca îngrăşământ pentru flori, arbuşti şi plantele decorative din parcurile şi serele pe care le administrează. Din circa 25.000 de brazi colectaţi după Sărbători, ALPAB obţine cam 12 tone de compost.

Mai multe