Cum ajunge zmeura din Prahova în cofetăriile de lux din Europa

21 iunie 2017 18:31   Național
Ultima actualizare:

Cofetarii îi spun „aurul roz” şi o preţuiesc pentru aroma ei deosebită. Tocmai de aceea suta de grame de zmeură se vinde cu zeci de dolari în ţări din nordul Europei. În Prahova, localnicii din comuna Gornet o vând cu 5 lei kilogramul. Click! îţi spune cum ajunge „aurul roz” din Prahova pe mesele bogaţilor din Europa.

La 15 kilometri depărtare de oraşul Ploieşti, în comuna Gornet, oamenii se strâng dis-de-dimineaţă, pe strada principală, cu găleţile pline ochi cu parfumatul fruct şi aşteaptă. Trece o oră, trec două, trei până când vreun negustor îşi face apariţia în sat şi începe să scotocească prin găleţi după marfă bună, scrie adevarul.ro.

Anul acesta, Dumnezeu a fost darnic cu localnicii din Gornet. Zmeura este sănătoasă şi s-a făcut din plin, dar asta înseamnă că preţul unui kilogram este mult mai mic faţă de anii anteriori, pentru că marfa este perisabilă şi nu poate fi păstrată nici măcar o oră în plus. Dacă nu este vândută în ziua în care a fost culeasă, zmeura este aruncată la gunoi. Astfel că ţăranii acceptă să-şi vândă marfa pe câţiva lei, deşi cu toţii ştiu că în pieţele din Ploieşti sau din Bucureşti un kilogram de zmeură se vinde chiar şi cu un preţ de cinci-şase ori mai mare.

Dorina Petre este unul dintre cei 1.200 de producători de zmeură din Gornet. „Astăzi a fost prima zi în care am cules zmeura pe anul acesta. S-a făcut ca niciodată, marfă avem, doar că mai greu este cu vânzarea ei. Nu avem unde s-o ducem, pentru că nu mai există acele centre de colectare. Mergem la marginea drumului”, spune Dorina Petre. „Vindem cu 5-6 lei/kg, dar un preţ corect ar fi măcar 10 lei. Vin să cumpere ţiganii, particularii. Ei o cumpără de la noi cu 5 lei şi o dau mai departe cu 20 de lei”, a spus un alt localnic, Ion Stoica.Anul trecut, primarul comunei a reuşit să încheie contracte cu societăţi sau oameni de afaceri care cumpără zmeură. „De pildă, anul trecut a venit un om de afaceri care a achiziţionat aproape toată zmeura din comună şi a exportat-o în Germania, Olanda şi Spania”, a declarat edilul din Gornet, Nicolae Negoiţescu. Aşa ajung europenii să se bucure de zmeura noastră aromată, iar noi s-o cumpărăm din magazine pe cea importată.

Mai multe