Cum am trecut peste primele trei săptămâni de relaxare. Doctorul Marinescu de la ”Matei Balș” spune că suntem pe drumul cel bun

4 iunie 2020 9:28   Național
Ultima actualizare:

Au trecut trei săptămâni de când România a relaxat măsurile stricte impuse pe perioada stării de urgență pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Românii au respctat însă distanțarea social și regulile de igienă, astfel că, potrivit specialiștilor, situația evoluează conform așteptărilor. Doctorul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din București spune că suntem pe drumul cel bun.

Într-un interviu acordat hotnews.ro, medicul Marinescu a precizat că numărul noilor îmbolnăviri cauzate de coronavirus ar putea ajunge "aproape de zero" într-o lună în România.

Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde au fost tratați cei mai mulți pacienți infectați cu virusul, este de părere că lucrurile "vor merge bine" de acum încolo, mai ales după ce am trecut cu bine și peste primele două săptămâni de relaxare.

”Cu siguranță că situația este mai bună, chiar dacă la noi în spital încă sunt mulți pacienți. Pentru că ușor-ușor, spitalele din jur, cele care sunt de suport, nu prea mai primesc pacienți cu coronavirus. Numărul de îmbolnăviri scade, dar noi suntem ultimul punct unde ajung, practic trebuie să scadă foarte mult ca să nu mai avem nici noi pacienți. Deocamdată, noi avem cam același număr ca și înainte. Dar lucrurile stau binișor. Am găsit un echilibru, cumva.", a precizat medicul Marinescu.

El a mai spus că se așteaptă ca, cel puțin în următoarele săptămâni lucrurile să meargă bine.

Cum ne va lovi al doilea val

Adrian Marinescu a vorbit și despre ce ar putea însemna un eventual "val 2': "Se tot discută și lumea, când aude de termenul 'val 2', deja li se pare așa o chestie de gravitate. De fapt, nimeni nu poate să știe exact, niciun specialist din lume, nu poate să garanteze, pentru că este un virus care evoluează imprevizibil și este o variabilitate genetică, nu ai cum să știi exact cum se întâmplă, dar poți să te gândești la niște lucruri pe care le ai în momentul ăsta”, a mai explicat medicul de la ”Matei Balș”.

Doctorul Adrian Marinescu a spus că având comparația cu cu SARS din 2003, fenomenul atunci a fost mult mai restrâns. ”Și ca să înțelegem ce înseamnă restrâns, gândiți-vă că în România au fost atunci doar 20 de cazuri, tratate la Matei Balș. Iar acum sunt în țara noastră aproape 20.000 de cazuri de coronavirus. În 2003 a fost o variantă fericită, în care fenomenul s-a închis după 10 luni. Acum, este clar că un fenomen atât de amplu precum SARS-CoV-2 nu poate să se închidă la fel de repede precum cel din 2003, care s-a încheiat în 10 luni. 10 luni ar însemna acum ca, dacă primele cazuri au fost diagnosticate în decembrie, undeva în toamnă, cel mai devreme, să se închidă ciclul”.

El a mai precizat că acest lucru ar presupune să scadă numărul de îmbolnăviri, dar nu doar în România, ci în toate regiunile de pe glob. ”Este clar că dacă scade doar în România, vom avea cazuri de import. Ce ne-ar interesa ar fi o scădere către zero a numărului de cazuri și să rămână ca atare. Măsurile de prevenție și tot ceea ce facem ar putea să închidă mai repede acest circuit.", a precizat Marinescu.

Medicul a mai spus că vom putea merge în concedii fără risc în această vară și că nu vom lua virusul din apa mării.

Citește și: 

Dr. Adrian Marinescu despre variațiile infecțiilor Covid-19: Media pe o săptămână, mai importantă decât raportările zilnice

Medic de boli infecțioase: Fiecare dintre noi am avut cel puțin o dată coronavirus. Testele rapide dau des erori

Mai multe