Cum arăta Bucureștiul anilor ’70-’80

14 septembrie 2018 16:19   Național
Ultima actualizare:

Vă mai amintiți de Bucureștiul anilor ’70-’80 , de weekendurile în care circulau fie mașinile „cu soț”, fie cele „fără soț”? Cei care s-au născut după 1989 nici nu-și pot imagina Capitala cu șosele libere și parcări mai mult goale decât ocupate.

Bucureștiul anilor '70-'80 a rămas doar în amintire. Nimic nu mai e cum a fost. Pe de o parte e bine, pentru că orașul s-a dezvoltat mult, s-a modernizat în anumite privințe. Pe de altă parte, nu e prea bine, întrucât locuri celebre pe vremuri au fost lăsate în paragină sau chiar desființate, pe considerentul că tot ce-a fost, bun sau rău, trebuie „demolat”.

În primul sfârșit de săptămână după începerea școlii, Bucureștiul e din nou plin. Forfotă mare în oraș, aglomerație la semafoare, blocaje în intersecții și lipsă locuri de parcare. O imagine cu care, din păcate, ne-am obișnuit în ultimii ani. Atât de mult, încât aproape că nici nu ne mai putem imagina Capitala așa cum era odinioară, mai exact prin anii ’70-’80. Cum numărul mașinilor era de multe ori mai mic decât în prezent, străzile erau aerisite chiar și la orele de vârf, când oamenii soseau sau plecau de la serviciu.

În weekend, relaxarea era și mai mare. Și asta, pentru că Ceaușescu stabilise ca, într-o duminică, să circule mașinile cu număr de înmatriculare par, iar în următoarea, cele cu număr impar.

Cum s-a schimbat Bucureștiul anilor '70-'80

Dar nu numai mașinile sunt mai multe, azi, în București, ci și oamenii. Înainte de ‘89, era greu să obții buletin de București, așa că numărul rezidenților era mult mai mic, în comparație cu cel de acum. În plus, numărul turiștilor a crescut enorm, în ultimele decenii, la fel și cel al oamenilor de afaceri care vin cu treburi în capitala noastră. Cine și-ar fi putut imagina, în urmă cu 30 de ani, aglomerația din prezent de la Universitate, din Romană sau de la Unirii? Sau traficul de pe marile bulevarde?

Dar Bucureștiul s-a schimbat enorm, în ultimele decenii, de la străzi, la clădiri, la obiceiuri și până la oameni. Se poate lesne observa uitându-vă la fotografiile prezentate de muzeuldefotografii.ro.

Mai multe