Cum arată casa de vacanță a lui Arlie

3 aprilie 2017 20:44   Național
Ultima actualizare:

De patru ani românii care iubesc păsările sunt cu ochii pe cea mai spectaculoasă migraţie monitorizată de ornitologii români. Arlie, acvila ţipătoare mică urmărită pas cu pas de specialişti, s-a întors pentru a cuibări în România, după 49 de zile de maraton pe trei continente. Iată cum arată „casa” ei din Namibia!

Arlie duce o viaţă regească în Namibia, ţara care a devenit a doua ei casă. De patru ani, de când e monitorizată non-stop de ornitologii români, acvila ţipătoare mică născută în România urmează acelaşi traseu la plecare, dar şi la întoarcere.

În timpul şederii ei în Africa, din septembrie până la sfârşitul lunii februarie, Arlie survolează zonele secetoase şi înalte ale ţării africane în căutarea prăzii favorite: şoareci de câmp şi lăcuste.

Are un traseu uşor diferit de cele mai multe dintre surate, care preferă zonele verzi şi parcurile naturale namibiene (parcul natural Etosha, zona Caprivi, parcul Kaudom, oaza Tsumkwe). Îşi face veacul în zona muntoasă din centrul ţării şi, uneori, dă o raită şi în rezervaţia naturală Okonjima. Îi plac înălţimile, însă deseori se lansează în atacuri la nivelul solului.

Ca orice vietate, depinde de cursurile de apă, astfel încât se statorniceşte în apropierea unor râuri sau bălţi. Anul acesta a plecat spre România pe 11 februarie, calculându-şi intrarea în ţară odată cu încălzirea vremii.

A parcurs 12.500 km în drum spre judeţul Braşov pentru a cuibări. Pasărea şi-a schimbat zona de cuibărire încă de anul trecut, când a fost deranjată de exploatările forestiere din zonă. Şi-a ales un culoar de zbor care o ţine la distanţă de zonele de conflict şi de prădători. Însă în drumul ei spre ţară are obstacole: triburile etiopiene, care vânează frecvent acvile, conflictele armate din Siria şi parcurile eoliene din Pasul Belem (Turcia).

Mai multe