Cum arata Catedrala Neamului cu patru luni înainte de inaugurare. A primit o sumă record de la Guvern

9 august 2018 15:02   Național
Ultima actualizare:

115, 5 milioane de lei pentru 136 de zile. Este suma oferită de Guvernul Dăncilă la rectificarea bugetară de acum câteva zile, pentru a se termina construcția Catedralei Mântuirii Neamului pe 25 noiembrie. Click! vă spune cum arată cel mai mare șantier din România în aceste zile și stadiul lucrărilor

În prezent se lucrează non-stop cu 600 de muncitori în trei schimburi. Muncitorii sunt împărțiți pe mai multe fronturi. Unii se ocupă de acoperiș, mai ales de configurarea celor opt turle. Cel mai mult dau de furcă turla principal și clopotnița.

Lucrările au ajuns la înălțimea de 71 de metri, unde este finalizat planșeul din beton armat și s-au demarat lucrările de armare pentru următorul nivel, cuprins între cotele +71 și +81 metri. Înălțimea pe care o avea edificiul, odată cu finalizarea lucrărilor de construcție la turla principală, va fi 106 metri, acolo unde se închide cupola din beton armat și cota +120 metri acolo unde se va închide structura metalică a acoperișului, cota ce corespunde cu baza crucii. În turla clopotniță vor fi puse cele șase clpote, aflate acum în curtea șantierului.

Montarea clopotelor

„Cele 6 clopote care care cântăresc în total 33 tone vor fi montate în turla clopotniței de pe fațada de vest, la o înălțime de 60 metri în a doua jumătate a lunii august”, a declarat pentru basilica.ro, Vasile Crăcăoanu, reprezentantul Patriarhiei pe șantier. Montarea clopotelor va fi făcută după 15 august și deocamdată au început lucrările pregătitoare. Astfel, are loc o premontare la nivelul 0 a structurilor metalice pe care se vor monta cele 6 clopote, structuri ce vor fi ridicate în turla clopotniță cu o macara mobilă de mare tonaj. Clopotele au fost realizate la fabrica Grass­mayr din Innsbruck – Austria, au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 ani.

Stadiul picturii

Până la sfințirea bisericii care va dura o săptămână și va începem pe 25 noiembrie, se va picta doar catapeteasma giganticei biserici. Aceasta se face prin metoda mozaicului și a început în luna iunie. Din cei patru sute de metri care urmează să fie acoperiți cu mozaic s-a finalizat aproximativ un sfert.”În total, vor fi 45 de icoane pe patru registre. A fost realizat primul registru de icoane de sus și s-a început montajul pentru cel de-al doilea”, a declarat pentru basilica.ro, Vasile Crăcăoanu

Altarul de vară

Avansate sunt și lucrările din fața catedralei, la”spațiul liturgic exterior” aflat în partea de vest a Catedralei. Acesta este gândit pe două subsoluri,  unul la 11 metri și altul la patru metri, care vor adăposti spații tehnice, pentru pelerini și săli de conferință. Placa de la adâncimea de 11 metri a fost pusă pe aproximativ 70 la sută din suprafață, s-au turnat majoritatea stâlpilor de rezistență iar în cel mai scurt timp se va turna primul parte din placa de la cota -4 metri. Spațiul se întinde pe o suprafață de 16.000 mp.

Sfințirea Catedralei Naționale va avea loc în data de 25 noiembrie 2018. Edificiul va fi închinat eroilor români din toate timpurile și va fi sfințit în contextul sărbătoririi a o sută de ani de la Marea Unire a românilor într-un stat independent.

Mai multe