Cum arată satul din România unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Doar 12 oameni mai trăiesc acolo FOTO

25 aprilie 2015 21:02   Național
Ultima actualizare:

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Ecaterina Costea (90 de ani), o săsoaică originară din satul Şomartin, a ajuns la Gherdeal, localitate aflată la circa 60 de kilometri de Sibiu, după ce s-a căsătorit cu Gheorghe, un român din Olteţ. Au avut împreună doi copii. Soţul ei a luptat în război şi a fost rănit pe front, iar când s-a întors acasă, au primit pământ aici, în Gherdeal.

Bătrâna locuieşte alături de fiul ei Gheorghe Costea (65 de ani), fiind doi dintre cei 12 locuitori câţi mai are satul ce altădată forfotea de viaţă. Cu lacrimi de nostalgie în ochi, Ecaterina Costea caută sufletul satului vechi în câteva fotografii alb-negru, păstrate într-o cutie de carton, îngălbenită şi ea de ani.

„Am trăit bine, nu am avut greutăţi cu nimeni, era muncă multă. Tare frumos era atunci! Satul era întreg tot. Saşii s-au înţeles foarte bine cu românii. Au trăit laolaltă cu toţii, saşi, români, unguri, ţigani. Mi-e dor acum, dar nu mai e nimeni aici, au pierit toţi! Aveam de toate, iar la sărbători tăiam porc, găini, făceam supă, carne friptă, cârnaţi, sarmale“, îşi aminteşte Ecaterina Costea, conform Adevărul.

Cel mai tânăr localnic are 57 de ani

În perioada de înflorire, Gherdealul număra în jur de 300 de suflete, majoritatea familii de saşi, dar şi români, alături de care au trăit în deplină armonie sute de ani. Astăzi, satul mai numără doar 12 suflete. „Sunt patru saşi curaţi, şapte români şi unul care e jumătate sas, jumătate român“, spune Ioan Berghea, primarul comunei Bruiu, de care aparţine Gherdealul.

Ultima nuntă din sat, a Gheorghiţei lui Marga, a avut loc în 1987, iar în 1988 s-a născut aici ultimul copil. „După Revoluţie, nu s-au mai născut copii la Gherdeal. Dintre cei care mai sunt acum acolo, cel mai «tânăr» locuitor are 57 de ani“, adaugă primarul.

Citeşte mai multe detalii pe Adevărul.ro

Mai multe