Cum arată sistemul de detectare a materialelor nucleare de pe „Henri Coandă”, donat de americani
România este o țară mai sigură, spun oficialii români și americani, datorită sistemului de ultimă generație instalat azi la punctul de trecere a frontierei de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Dispozitivul, donat de Departamentul pentru Energie al SUA, poate detecta orice material nuclear și radioactiv ascuns în vehicuelele care tranzitează zona de mărfuri a aeroportului. Însă, prezența lui aici confirmă temerile tuturor că țara noastră poate deveni oricând o țintă a grupărilor teroriste.
Sistemul de detectare a materialelor nucleare și radioactive (printre care și componentele bombelor nucleare) a fost inaugurat, miercuri dimineață, în zona Cargo a Aeroportului „Henri Coandă”. La ceremonie au participat însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA (cu rol de ambasador) Duane Butcher, vicepremierul Gabriel Oprea, reprezentanți oficiali ai Departamentului pentru Energie al SUA și ai Poliției de Frontieră din România. Echipamentul, donat de partea americană, vine în completarea altor sisteme de securitate nucleară și radioactivă asigurate României pentru securizarea granițelor în fața amenințărilor teroriste, dar și a contrabandei cu dispozitive purtătoare de radiații periculoase.
Toate vehiculele de marfă care intră în zona neutră a aeroportului pentru a preda încărcătura aeronavelor de transport, dar și cele care preiau containere din aeroport pentru a le transporta pe teritoriul României, trec printr-un filtru de securitate. Dispozitivul alertează personalul Poliției de Frontieră în cazul în care depistează prezența unor colete radioactive, grație unor senzori de ultimă generație.
Șoferii de camioane sunt escortați de polițiști într-o zonă sigură pentru inspectarea autovehiculelor. Polițiștii de frontieră scanează la exterior vehiculele cu ajutorul unor aparate mobile de detectare a radiațiilor. În momentul în care aparatele indică un nivel crescut de radiații, este chemată de urgență o echipă mobilă a Comisiei Naționale pentru Activități Nucleare.
Trei specialiști, îmbrăcați în costume protectoare pentru a preveni contaminarea, inspectează vehiculele suspecte. Când nivelul de radiații periculoase este confirmat, deschid ușile, măsoară radioactivitatea la contactul cu coletele suspecte și identifică izotopul radioactiv. Pachetul este preluat cu ajutorul unui clește, pentru a preveni intrarea în contact cu substanțele periculoase. Containerul periculos este dus la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele. Mașinile suspecte sunt trase pe o rampă, amenajată în apropiere, pentru controale suplimentare, în vreme ce șoferii sunt reținuți în vederea audierii la sediul Poliției de Frontieră.
Proliferarea și traficul ilegal de materiale nucleare și radiologice sunt amenințări care se apropie tot mai mult de granițele României. De aceea, încă din 2008, țara noastră a fost cooptată de Statele Unite ale Americii într-un parteneriat care vizează securizarea acestei zone a Europei de Est. „Din 2008, Guvernul SUA a investit peste 20 de milioane de dolari în echipamente și instruire pentru România. Investiția noastră principală a constituit-o asigurarea de monitoare portal pentru radiații (RPM-uri). Unele sunt fixe, precum cele pe care le inaugurăm astăzi. Altele sunt sisteme de detecție mobile, precum furgonetele pe care le utilizează Poliția de Frontieră acolo unde sunt necesare, sau dispozitive portabile, precum cele dispuse în numeroase puncte de trecere a frontierei. În momentul de față există 60 de RPM-uri în toată România, oferite de SUA”, a spus Duane Butcher.
Oficialul american a precizat că aceste echipamente au scanat, în această perioadă, circa 10 milioane de vehicule, pietoni și containere de pe teritoriul României.