Cum arată tuberoza de Hoghilag, prima floare din România pentru care se va cere recunoașterea internațională

26 iulie 2021 20:23   Național
Ultima actualizare:

Ați auzit de tuberoza de Hoghilag? Este prima floare din România pentru care se cere protecția Comisiei Europene iar dosarul de evaluare va fi depus la Ministerul Agriculturii. În prezent, Comisia Europeană protejează oficial doar două flori: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

Potrivit turnulsfatului.ro, tuberozele de Hoghilag înfloresc o dată la 3 ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat astfel că bulbii se scot în fiecare toamnă, se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, şi se replantează primăvara. La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar cealaltă jumătate ca hobby şi în scop decorativ. Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de patru hectare în acest areal, în grădini şi spaţii protejate. Producătorii îşi fac singuri materialul săditor din bulbi şi bulbili (bulbi mai mici formaţi pe lângă bulbul-mamă sau pe tulpina plantei n.r.).

Cum va deveni tuberoza de Hoghilag floare ocrotită de Comisia Europeană

"În acest an, la Festivalul Tuberozelor, organizat în zilele de 7-8 august la Hoghilag, grupul aplicant - Asociaţia "Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag" va depune la Ministerul Agriculturii documentaţia pentru Tuberoza de Hoghilag - Indicaţie Geografică Protejată spre evaluare şi completare, dacă este cazul, pentru trimiterea dosarului la Comisia Europeană. Asociaţia şi-a propus să înregistreze produsul în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să-i reprezinte pe toţi cultivatorii de tuberoze din Hoghilag. Arealul geografic stabilit este întreg teritoriul UAT - Comuna Hoghilag", a declarat pentru AGERPRES consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene, Ionuţ Diaconeasa. După depunerea documentaţiei la MADR, urmează procedura de evaluare a conformităţii dosarului de înregistrare, o perioadă de opoziţie naţională de 60 de zile, iar ulterior după acest termen, produsul devine automat protejat pe teritoriul României până la înregistrarea acestuia la Comisia Europeană. Urmează o nouă evaluare la nivelul CE, apoi perioada de opoziţie europeană de 90 de zile, după care are loc înregistrarea şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Localitatea Hoghilag este situată la 79 km de municipiul Sibiu și are 1177 de locuitori

Citiți și

Cele mai rare flori din România sunt printre cele mai frumoase din lume

Nouă plante care te ajută să cucerești inima persoanei iubite

Mai multe