Cum crește nivelul mărilor și al oceanelor pentru că se topesc ghețarii

28 decembrie 2015 12:19   Național
Ultima actualizare:

Dinamica noastră planetă ne demonstrează un aparent paradox. Cu cât se topește mai multă gheță din ghețarii fără ieșire la mare, cu cât nivelul apei din zonă scade. Cum de este posibil acest lucru?

Suprafața planetei noastre acționează precum o foaie elastică. Din punctul nostru de vedere, al necunoscătorilor, rocile par extrem de solide. Dar, dintr-o perspectivă geologică, roca este precum o bucată de elastic care cuprinde planeta noastră într-o membrană subțire, care să răspundă la orice perturbare.

Acest proces de flotabilitate geologică presupune ca scoarța terestră, apăsată de greutatea ghețarilor de la ultima eră glaciară, să își revină precum un resort pe măsură ce gheața se topește iar apa curge înapoi în mare. În timp ce apa rezultată din topirea ghețarilor crește, astfel, nivelul mărilor și oceanelor, scoarța de pământ de sub ghețar crește la suprafață peste nivelul apei. Rezultatul este un aparent paradox: acolo unde ghețarii continentali se topesc și expun scoarța terestră, nivelul apei scade vertiginos.

Mai multe