Cum de avem un vaccin nou în doar 10 luni? Autoritățile explică de ce noul ser este, totuși, sigur și eficient

20 decembrie 2020 15:40   Național
Ultima actualizare:

Una dintre nedumeririle celor care se tem să se vaccineze este legată de perioada scurtă în care a fost scos pe piață serul. Dacă la alte vaccinuri se lucrează ani în șir, cel împotriva COVID-19 a fost gata în doar 10 luni. Cum a fost posibil? A reușit el să treacă prin toate fazele de testare, poate fi considerat sigur? Autoritățile din România au răspuns la aceste întrebări printr-un video postat pe pagina oficială a campaniei.

„Procesul de dezvoltare și autorizare a unui nou vaccin este lung, însă nu fiindcă așa trebuie sau așa e sigur, ci din cauza felului în care este contruită lumea actuală”, spune dr. Mark Toshner, profesor de medicină la Universitatea Cambridge. Astfel, în procesul standard, resursele sunt limitate și alocate treptat, pentru a reduce riscurile financiare. În cazul SARS-CoV-2, având în vedere urgența medicală globală, toate părțile implicate au depus eforturi imense pentru accelerarea găsirii unui vaccin. Iată de ce, în ciuda faptului că timpul a fost scurt, vaccinurile aprobate sunt sigure și eficiente!  

  • Cercetătorii au avut la dispoziție toate resursele financiare și logistice de care au avut nevoie, inclusiv de sute de mii de voluntari pentru testarea noului ser.  
  • S-au folosit tehnologii la care se lucrează de peste 10 ani. 
  • Genomul SARS-CoV-2 a fost descris încă de la început (ianuarie 2020), iar comunitatea științifică a avut acces într-un timp record la această informație. 
  • Procesele existente au fost revoluționate datorită inteligenței artificiale. Astfel, ce se realiza înainte în ani de zile se poate face acum în câteva luni. 
  • Autoritățile de reglementare au creat echipe dedicate evaluării rezultatelor pe măsură ce acestea apăreau și nu la finalul fiecărei etape în parte.  
  • Au fost investiții majore și asumarea unor riscuri financiare uriașe din partea producătorilor. Din peste 100 de vaccinuri, doar câteva au trecut de fazele 1 și 2. Sunt autorizate doar vaccinurile care vor trece cu succes toate testele și vor îndeplini în faza 3 criteriile de siguranță (nu produc efecte adverse semnificative) și de eficiență (protejează de îmbolnăvire). 
  • Totuși, așa cum toate medicamentele au „efecte adverse”, și aici trebuie să fim conștienți că unele efecte secundare pot apărea în momentul administrării sau la câteva luni după. 

Citește și:

Aici vor fi depozitate primele doze de vaccin anti-COVID. Cum arată camera de la subsolul Institului Cantacuzino

Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinați împotriva COVID. Ce spune coordonatorul campaniei

Mai multe