Cum era să faci școala în România comunistă
În perioada verii, toată lumea se plânge de tinerii din ziua de azi, că au probleme cu examenul de Bacalaureat sau cu testarea națională. Apoi, mulți nostalgici comuniști laudă școala din epoca lui Ceaușescu și susțin că elevii din acele timpuri erau mai deștepți.
Cu toate acestea, școala comunistă nu era atât de bună, în ciuda a ceea ce spun nostalgii. Trebuia să te duci la cursuri obligatorii de atelier, să înveți cum să tai la traforaj mânere pentru sacoșe, să ascuți scule la polizor sau să dai găuri în tablă, scrie Vice.
Cursurile astea de lucru manual făceau parte din programa obligatorie de învățământ. Diverși maiștri erau aduși din întreprinderile epocii ca să joace rol de dascăli. Dacă nu te pricepeai la șaibă sau tăiai strâmb o tablă, riscai să rămâi corijent și să repeți anul. Degeaba rezolvai polinoame de gradul trei, dacă nu știai diferența dintre un trasator și un căpuitor.
Intrai în rândurile pionierilor din clasa a II-a, după ce învățai să scrii și să citești. Clasa întâi era un fel de etapă pregătitoare, exact ca în cazul cadeților care se pregătesc să devină militari profesioniști. Era fix ca-n armată.