Cum este văzută bunăstarea prin ochii copiilor români. Mulți sunt tot timpul îngrijorați că familia va rămâne fără bani

24 septembrie 2021 12:29   Național
Ultima actualizare:

Locuința, familia, prietenii și școala reprezintă universul lor, al copiilor. Atunci când acestea sunt afectate sau par să fie în pericol și ei devin îngrijorați iar acest lucru le poate afecta activitățile lor de zi cu zi.

Un studiu recent, denumit ”Lumea copiilor”, arată că ei au diverse temeri privind bunăstarea familiei dar și mediul școlar.

”Dincolo însă de acest grad ridicat de mulțumire, vin răspunsurile care reflectă probleme: la școală cam 40% dintre copii au fost supuși în ultima lună cel puțin unei experiențe de victimizare (fizică, verbală sau relațională) iar 14% au fost supuși de cel puțin trei ori în ultimul an. Doar puțin peste jumătate dintre copii consideră că sunt destule locuri de joacă în zona în care locuiesc”, explică sociologul Sergiu Balțătescu, de la Universitatea din Oradea, co-autor al studiului, pentru HotNews.ro.

Conform lui Sergiu Balțătescu, deși 75-80% dintre copii sunt mulțumiți de lucrurile pe care le au, explică sociologul român, aproape un sfert dintre ei sunt adesea sau tot timpul îngrijorați în legătură cu banii pe care îi are familia. Interesant e că cei mai mici (8 ani) sunt mai îngrijorați decât cei mai mari (10-12 ani).

În schimb, față de țările din jur stăm mai bine la unele capitole dar mai ales la satisfacție: copiii noștri sunt foarte mulțumiți de condițiile lor de viață dar și de viața lor luată ca întreg. Aceasta este o caracteristică pentru toate domeniile. Dar dacă comparăm situația lor materială, nu e o surpriză că este mai problematică decât a celor mai mulți dintre copiii din Europa, mai precizează sociologul.

Apoi școala este un punct nevralgic. Comparativ cu celelalte țări, copiii români suferă mai mult de victimizare de către colegi comparativ cu cei din alte țări, uneori aceste fapte luând forme grave precum bullyingul la școală. De asemenea, copiii români se plâng de lipsa spațiilor de joacă din zonele în care locuiesc (iar pandemia a accentuat acestă lipsă).

Citește și:Povestea poliţistului care ajută patru copii săraci

El e românul care încalţă copiii săraci ai lumii

Mai multe