Cum fac unii români „inventivi” bani din COVID

2 octombrie 2021 19:56   Național
Ultima actualizare:

Inventivitatea și tupeul românilor, atunci când vine vorba de încălcat legea, pare că nu are limite. Pe OLX, un bolnav de COVID se oferea, contra cost, să te declare contactul lui direct, dacă „ești cumva obosit și vrei să stai două săptămâni acasă, în izolare”. Alții își „împrumută” certificatele digitale celor care vor să meargă la restaurant sau vând tot felul de leacuri „miraculoase” împotriva virusului.

Anunț incredibil pe OLX

„Ești din București, ești obosit și vrei să stai acasă să te odihnești? Vrei concediu plătit două săptămâni? Se rezolvă! Voi declara către DSP că ești contactul meu direct și vei intra în izolare! Oferta este valabilă pentru următoarele 48 de ore, până când mă vor suna cei de la DSP! GRĂBEȘTE-TE!”, sună anunțul apărut miercuri dimineața pe OLX, formulat mai ceva ca o reclamă la pastă de dinți. La scurt timp, însă, a fost fie șters, fie cenzurat de aplicație, însă n-ar fi de mirare să fi avut suficienți mușterii.

Tot pe OLX se vând monede de colecție „în ediție limitată”, inscripționate cu mesaje ce nu au nevoie de niciun comentariu: „F**k COVID” sau „I survived coronavirus” (n.r. am supraviețuit coronavirusului). Costă între 30 și 75 de lei. Alții vând untură de bursuc și de urs pe post de tratament „miraculos” pentru COVID. „Untura e cunoscută cu proprietăți terapeutice în tratarea bolilor de plămâni, tuberculoză, astm bronșic, covid, boli ale stomacului și multe altele”, explică vânzătorii care cer pe borcan 40 de lei.

„Trafic” cu certificatele digitale COVID

Ultima găselniță a românilor este să-și „împrumute”, benevol sau contra cost, certificatele digitale COVID. O mămică din București a povestit pentru Click! cum a fost rugată de patru alte mămici, în parc, să le dea și lor pe WhatsApp codul QR al certificatului, pentru a putea merge la sală. Reporterii Digi24 au făcut un experiment în care au arătat că, da, se poate intra la restaurant cu certificatul altei persoane deoarece paznicul nu îți cere și buletinul pentru a proba că tu ești, într-adevăr, posesorul respectivului certificat. „Legea nu permite paznicilor și chelnerilor să verifice identitatea celui care prezintă certificatul COVID”, au explicat reprezentanții unor localuri.

Mai multe