Cum preparăm carnea pentru grătar

10 august 2012 17:43   Național
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Universitatea Kansas, State din Statele Unite ale Americii, susţin că recomandarea potrivit căreia este bine să reducem consumul de carne preparată la grătar se bazează pe dovezi ştiinţifice solide.

Specialiştii susţin că varietăţile de carne procesată sau prăjită conţin substanţe nocive (amine heteroclitice). Acestea se formează în momentul în care produsul este expus la temperaturi ridicate, şi pătrund în mâncarea preparată la cărbuni. De aceea, pentru a preveni astfel de probleme, specialiştii acestui for ne recomandă să punem mai întâi carnea la marinat, timp de o oră şi să adăugăm cimbru şi rozmarin, două condimente bogate în antioxidanţi, care au capacitatea să elimine 87% din cantitatea substanţelor nocive, care se formează în timpul prăjirii.

Ştiţi cum se marinează carnea pentru grătar?

În mod cert, pentru savoare şi pentru prevenirea efectelor nocive la care se refereau specialiştii americani, marinarea cărnii are un...ritual anume.

Pentru cei care nu ştiu, la marinare se foloseşte un ingredient lichid: ulei de măsline, suc de roşii sau suc de fructe în care se adaugă: verdeţuri tocate mărunt (mărar, pătrunjel), iar dacă nu aveţi cimbru şi rozmarin puteţi să înlocuiţi aceşti antioxidanţi cu nucşoară şi cuişoare pisate şi miere.

Dacă preparaţi 500 g piept de pui, de exemplu, pentru marinare trebuie să amestecaţi 6 linguri de ulei de măsline sau 8 linguri de suc de roşii cu o lingură de miere şi cinci linguriţe de condimente - antioxidanţii recomandaţi.

În timpul verii, carnea marinată se păstrează la frigider, cel puţin o oră. Totodată, nu uitaţi să nu folosiţi sare la marinarea cărnii! Preparată astfel, carnea pentru grătar va fi mai gustoasă şi mai sănătoasă.

Mai multe