Cum răspunde fostul ministru Teodor Baconschi la invitația de a se înscrie în AUR

9 decembrie 2020 16:47   Național
Ultima actualizare:

Invitat să facă parte din Alianța pentru Unirea Românilor, intelectualul conservator și fostul ministru de Externe Teodor Baconschi explică într-un interviu pentru HotNews.ro de ce nu va intra în acest partid, chiar dacă îl admiră pe președintele partidului, Sorin Lavric, în calitate de istoric al ideilor.

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe în preioada 2009-2012, a fost invitat, alături de alți intelectuali români de dreapta, să se alăture Alianței pentru Unirea Românilor. ”Voi, Mihai Neamţu, Mircea Platon, Adrian Papahagi, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Radu Paraschivescu, puteţi fi lîngă noi, pentru binele României?”, a scris Sorin Lavric, liderul partidului, într-un text publicat de R3Media.

Bacoschi a comentat această invitație într-un interviu pentru Hotnews.ro.

”N-am această intenție. În primul rând, pentru că rămân fidel deciziei de a nu mă mai implica partizan în viața politică internă. Apoi pentru că nu pot confunda retorica aceasta neo-legionară cu valorile mele creștin-democrate, bazate pe realism geopolitic, cult critic al tradiției, moderație și libertate.

În fine, din rațiuni de stil: acea «invitație» colectivă amalgama nume publice total incompatibile, denotând în cazul autorului său fie o neașteptată candoare axiologică, fie o supărătoare formă de cinism. Îl prețuiesc pe d-l Lavric ca istoric al ideilor și hermeneut al operei lui Noica, însă, la această mișcare, m-a dezamăgit”, a răspuns fostul ministru de Externe.

Teodor Baconschi: ”Nu trebuie să demonizăm această forță politică”

Baconschi a comentat și reacția opiniei publice după rezultatul neașteptat obținut de AUR la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

”Nu trebuie să ne ridicăm poalele în cap sub ochii cancelariilor europene, strigând că România nu mai are o democrație liberală, în sensul larg și tare al termenului.

Cele 9% reprezintă doar 3% din electoratul general. Nu trebuie să demonizăm această forță politică, pentru că ea exprimă opinia unei categorii de cetățeni români liberi. AUR defulează niște frustrări reale. Să tratăm mai curând cauzele acestora, prin dialog și acțiune reparatorie, nu prin «pestiferare»: ați observat poate că, din păcate, electoratul fiecărui partid a început să se raporteze la competitorii acestora cu formula ”ciuma” (roșie, galbenă – mai lipsește una albastră, desigur). Demonizarea e o falsă soluție, și încă una deopotrivă superficială și lașă.”

Citește și:

Cine este Diana Șoșoacă, viitor senator AUR. Militează împotriva măsurilor anti-Covid: «I-am spus lui Orban: Arestează-mă, bă!»

Care este viitorul AUR după scorul fabulos obținut la alegerile parlamentare

Fostul ministru de Externe dă exemplul altor forțe politice care au devenit irelevante în timp, după ce au reușit să obțină scoruri impresionante la un scrutin sau altul.

”Alte experimente anti-sistem au rămas fie marginale (PRM, cu excepția crizei provocate de disoluția CDR, în 2000), fie s-au dizolvat chiar pe durata mandatului parlamentar, prin racolări oportuniste, în cazul PPDD. Adevărul e că, în era transparenței și a comunicării pe social media, chiar dacă nu ești la guvernare, publicul are ocazia de a lua la bani mărunți orice formațiune politică: chiar de a doua zi au apărut detalii inaparente în campanie: numărul de candidaturi «în familie», studii, episoade stânjenitoare din trecutul noilor parlamentari etc.

Mai multe