Cum recunoşti produsele contrafăcute

5 decembrie 2016 18:41   Național
Ultima actualizare:

Românii au intrat în febra cumpărăturilor de Sărbători. În vreme ce unii caută cadouri pentru cei dragi, alţii vânează chilipiruri pentru uz personal. Însă goana după produse ieftine sau la preţ redus le poate provoca serioase dureri de cap când constată că au cheltuit destul de mulţi bani pe articole care nu valorează nici măcar o ceapă degerată.

Dacă sunteţi în căutare de jucării, îmbrăcăminte şi produse de igienă în prag de Sărbători atunci ştiţi că acum le găsiţi la preţuri greu de refuzat. Vestea proastă e că aveţi toate şansele să cumpăraţi produse contrafăcute, fiindcă în această perioadă magazinele abundă în articole falsificate. Producătorii bunurilor originale pierd circa 830 de milioane de euro în fiecare an în urma acestui război inegal pe care îl duc cu falsificatorii. Nici statul român nu e mai fericit de această situaţie, având în vedere că anual pierde circa 600 de milioane de euro doar din neimpozitarea produselor din tutun care circulă pe piaţa neagră. 

Jucăriile şi textilele din China sunt cele mai tranzacţionate produse în luna decembrie. Deţinătorii mărcilor originale solicită vameşilor să controleze transporturile din această ţară, iar produsele ridicate sunt verificate minuţios pentru stabilirea conformităţii şi originalităţii. Cele care se dovedesc a fi falsuri sunt confiscate de vameşi şi distruse. Să luăm ca exemplu o jucărie foarte iubită de copiii din întreaga lume, figurinele Star Wars. Foarte apreciate de cei mici, aceste jucării tip lego sunt şi cele mai falsificate. Diferenţele dintre cele adevărate şi cele false sunt evidente: numele mărcii „Space Wars” nu seamănă deloc cu „Star Wars”. Produsul original costă 47 de lei, în vreme ce falsul doar 17,5 lei. 

Dar ce facem când falsurile nu sunt atât de evidente? În cazul ceasurilor, spre exemplu. Primul lucru la care ar trebui să te uiţi e preţul. Niciodată un ceas de marcă nu va fi la jumătate de preţ sau chiar mai ieftin. Producătorul nu-şi bate joc de munca lui. Alte ceasuri ar putea avea numele mărcii scris greşit (FOSILL, în loc de FOSSIL). Nu vei găsi niciodată un ceas Rolex veritabil la taraba din piaţă sau cu bezelul (inelul care ţine cristalul fixat de carcasă) din plastic. Însă, azi, replicile ceasurilor scumpe sunt din ce în ce mai înşelătoare, motiv pentru care locul de unde le cumperi contează cel mai mult. 

Şi doamnele care se dau în vânt după poşete de lux sunt o pradă uşoară pentru falsificatori. Genţile Louis Vuitton contrafăcute sunt realizate stângaci la interior şi, adesea, au căptuşeala dintr-un material inferior calitativ. Produsele de brand se vând doar în locuri autorizate, precum magazine dedicate şi malluri, nu la colţ de stradă. Preţul scăzut e un indicator al falsităţii produsului. Originalul va avea întotdeauna cusăturile drepte, precum şi un cod unic imprimat în interior.   

Comerţ cu medicamente mincinoase

În România, sectorul farmaceutic este cel mai afectat de fenomenul contrafacerii. Producătorii de medicamente pierd aproape 17% din vânzări, adică de patru ori mai mult decât media europeană, se arată într-o analiză a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. Un medicament destinat bolnavilor de cancer, Sutent, a fost scos din farmaciile din Europa după ce s-a constatat că este un produs falsificat, provenit de la un furnizor autohton. Evenimentul a produs mari pagube producătorului produsului original, Pfizer, dar şi probleme de sănătate pacienţilor. Ca să nu mai vorbim de prejudicii de imagine României, un stat membru UE. 

Mai multe