Cum s-a auzit cutremurul de 5,8 grade. Au mai fost două seisme în zona Vrancea

29 octombrie 2018 13:55   Național
Ultima actualizare:

Un profesor univeristar ieșean a surprins, cu ajutorul unui aparat inventat de el, să înregistreze undele seismice ale cutremurului de duminică (28 octombrie) și să le transforme într-un fișier audio. Uite cum s-a auzit cutremurul de 5,8 grade!

Cutremurul din 28 octombrie a fost înregistrat de seismografe, dar și audio. Sună sinistru. Profesorul ieșean Silviu Gurlui a realizat o premieră pentru țara noastră: cu un dispozitiv inventat de el, numit REVIS, a înregistrat undele seismice ale cutremurului de duminică (29 octombrie) și le-a transformat într-un fișier audio, scrie ziaruldeiasi.ro.

Silviu Gurlui este conferențiar universitar doctor la Universitatea din Iași din 1995.

În urma șocului primit de Palatul Culturii (cutremurul din 28 octombrie), turnul a tremurat aproape 5 minute, după cum afirmă profesorul Silviu Gurlui.

”Parcă e o coardă vibrantă. Odată întinsă, oscilează mult. Asta arată de ce orice sursă de vibrație este periculoasă”, a scris profesorul universitar Silviu Gurlui.

Trei cutremure, duminică, 28 octombrie, în zona seismică Vrancea

Cutremurul de duminică dimineața (28 octombrie) cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter a fost urmat de alte două cutremure: unul de 3,2 pe Richter la ora 5.48, iar al treilea a fost după amiază, la ora 17.46, de magnitudine 3,6, toate produse în aceeași zonă.

Mai multe