Cum s-a dus la școală elevul din Cluj trimis acasă din cauza pletelor
O ține pe a lui. Tudor Helgiu, elevul din Cluj care a fost trimis acasă de director fiindcă avea părul lung, s-a dus miercuri la școală cu podoaba capilară intactă. Tânărul e susținut de părinți și spune că nu va renunța la părul său, fiindcă acesta îl reprezintă.
Tudor Helgiu este elev în clasa a X-a la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. Marți, băiatul a fost scos de director de la ora de Chimie și trimis acasă, pe motiv că încalcă regulamentul școlii, care spune că băieții trebuie să se prezinte la ore tunși și bărbieriți. Miercuri dimineață, Tudor s-a prezentat la cursuri cu părul la fel de lung, după ce s-a consultat cu părinții săi. El povestește pe Facebook cum a decurs întâlnirea de azi cu dascălii de la școală.
„Astăzi a venit și mama la școală să vorbească cu directorul. După o conversație de o oră, concluzia a ajuns să fie ca în continuare să nu mă tund și voi încerca alături de alți câțiva pletoși să schimbăm lucrul acesta în sistemul educațional din România, ca fiecare băiat, respectiv fată, să aibă controlul total asupra corpurilor lor și aspectul lor, astfel încât să nu mai putem fi tratați diferit de școli sau licee din cauza aspectului fizic”, spune Tudor.
Reprezentanții liceului susțin că Tudor Helgiu a încălcat regulamentul instituției, care îi obligă pe elevi să se prezinte la școală cu tunsori scurte. De asemenea, băieții nu au voie să vină la ore cu barbă.
„Această regulă nu are niciun rost, nu mai suntem pe vremea comunismului, când băieţii erau obligaţi să se tundă, pentru că erau păduchi şi alte probleme. Acum, cine vrea să aibă părul lung, se spală pe cap de câteva ori pe săptămână. Mi-am crescut părul doi ani, în această perioadă nu m-am tuns şi chiar nu am vrut să mă tund. Nu mi se pare normal ca în 2017 să te judece profesorii după cum arăţi, că ai părul lung sau nu te bărbiereşti şi să te trateze altfel. Părinţii mei mă susţin în totalitate, nu li se pare nici lor o chestie normală. Au trăit în comunism şi nu vor ca şi noi să experimentăm măcar o parte din comunism. Mesajul meu este: Nu contează cât de lung am părul, important e cât de mult gândesc”, a spus elevul din Cluj.
Sfat pentru autorități: Să-i tundem pe olimpici!
Tudor Helgiu nu e singurul elev din România care se prezintă la ore cu părul lung. Nenumărați tineri din țară au plete, unii dintre ei fiind chiar performeri la școală. Directorii școlilor din care provin ar putea să le ceară și lor să se tundă, dacă țin atât de mult la imaginea instituțiilor pe care le conduc. Însă, realitatea a demonstrat că lungimea părului nu e invers proporțională cu istețimea și cu rezultatele obținute la școală. O serie de elevi olimpici români, care au făcut cinste României cu medaliile lor la competiții internaționale, au plete și dascălilor puțin le pasă de asta.
George Silvian Baltac, fost elev al Liceului Teoretic „Neagoe Basarab” din Oltenița, a câștigat în anul 2010 două medalii de argint. Una la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, cealaltă la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară din Siberia. În 2011 s-a întors acasă cu un bronz obținut la Olimpiada Internațională de Chimie de la Ankara. Azi, George nu mai poartă plete, dar e absolvent al Universității Cambridge, Regatul Unit al Marii Britanii.
Andrei Bud a făcut și el cinste României, atât pe vremea când era elev, cât și din postura de student. Din clasa IX-a și până în a XII-a, băiatul din Negrești-Oaș nu s-a tuns scurt, dar a fost nelipsit de la olimpiadele internaționale. E as la matematică, disciplină care i-a adus nenumărate medalii de aur și diplome în străinătate. În martie 2015 a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică pentru studenți, desfășurată la Ohrid, Macedonia. Dar, cel mai probabil pe Andrei Bud îl cunoașteți mai puțin pentru performanțele lui școlare, și mai mult pentru faptul că s-a aflat printre răniții din Clubul Colectiv. Atunci a suferit arsuri pe ambele brațe, dar a scăpat cu viață.
România are un lot valoros de Chimie. În 2011, lotul olimpic de Chimie a obținut cinci medalii de argint și una de bronz la Olimpiada de Chimie „D. Mendeleev”, de la Moscova. Băieții din lot, Dan Mihai Mercea și Alexandru Grozavu, au niște tunsori care nu-ți inspiră că ar fi niște elevi eminenți. Cu toate acestea, școlile care i-au format le sunt și azi recunoscătoare pentru rezultatele de excepție pe care le-au înregistrat. Să-i tundem?