Cum s-au vaccinat românii. În ce județ sunt cele mai multe persoane imunizate

19 mai 2021 21:03   Național
Ultima actualizare:

Campaniile de vaccinare din ultima lună au dat roade. Numărul celor imunizaţi a trecut de 4 milioane, iar acţiunile continuă în forţă.

Maratoane, centre de vaccinare drive-thru, implicarea medicilor de familie sau caravanele care au dus serurile până în porţile oamenilor s-au dovedit a fi un succes. Cele mai multe persoane vaccinate sunt în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Sibiu, iar cele mai puţine în Botoşani şi Suceava.

Conform rapoartelor autorităţilor, în Capitală a fost imunizată 35,70% din populaţia rezidentă. Însă, cand vorbim de populaţia eligibilă, adică persoanele de peste 16 ani, rata de imunizare este 42,43%.Judeţul Cluj se află pe locul al doilea, cu o acoperire de 32,77% din populaţia rezidentă şi de 38,6% din populaţia eligibilă, iar pe locul al treilea este judeţul Sibiu, 26,2% din populaţia rezidentă şi de 28,9% din cea eligibilă. Mai sunt în top judeţul Braşov cu 25,4% din poplaţia rezidentă şi 30,9% din populaţia eligibilă şi judeţul Timiş cu 24,8% din populaţia rezidentă şi 29,5% din populaţia eligibilă. Pe ultimele cinci locuri sunt judeţele Neamţ, Bacău, Giurgiu, Botoşani şi Suceava.

Preşedintele Iohannis: «Pericolul nu a trecut»

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că maratoanele de vaccinare au avut succes însă autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru a aduce serurile mai aprope de oameni şi să acţioneze mai intens în zona rurală. Celor care cred ca pandemia a trecut, Klaus Ioannis le-a transmis că dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 scade, nu însemnă că nu este nevoie ca oamenii să se imunizeze. ”Pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că a trecut ce a fost mai rău şi că nu mai are rost să se vaccineze. Este însă o falsă senzaţie de securitate!”, a spus preşedintele. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, dr. Valeriu Gheorghiţă, a transmis că, în prezent, pe listele de aşteptare sunt circa 7.200 de persoane, însă peste 67% dintre persoanele care se vaccinează cu prima doză aleg să se prezinte direct la centrele de vaccinare.

Cum poţi primi serul

În ultima lună, în România strategia a fost schimbată, oamenii putându-se vaccina doar cu buletinul, fără liste de aşteptare. În mai multe oraşe mari din ţară au fost organizate maratoane de weekend sau de o săptămână. Cel mai mare succes a fost cel din Bucureşti, unde peste 20.000 de persoane au venit să se imunizeze, în doar trei zile. De asemenea, au fost organizate centre drive-trhu, unde te poţi vaccina direct din maşină, iar în unele zone au fost trimise caravane de vaccinare. Doritorii se pot imuniza şi la medicul de familie.

Mai multe