Cum să dai 75 de lei pe un kilogram de cireşe?!

16 mai 2012 16:56   Național
Ultima actualizare:

Mai mari, mai mici, autohtone sau din import, cireşele sunt un lux. Puţine persoane îşi permit să guste din ele, când preţul unui kilogram e vândut în pieţe cu 75 de lei. De 5-6 ori mai mult decât ai da pe o bucată de carne.

Suntem în mai, prima lună când cireşile sunt deja pârguite. Degeaba le aşteptăm un an să se coacă, dacă atunci când, în sfârşit, apar pe tarbe ne uităm lung la ele.

Trecem şi ne punem pofta în cui. De unde să dai 75 de lei pe un kilogram? Aţi citit bine! Atât costă, spre exemplu, în Piaţa Dorobanţi, din Capitală, de 5-6 ori mai scump decât un kilogram de carne.

În Piaţa Voluntari se vând cu 40 de lei, iar comercianţii din zona Arenei Naţionale cer pe ele 50 de lei pe kilogram. „În pieţe nu se găsesc încă cireşe autohtone, din cauza vremii.Toate sunt aduse din Spania, Turcia, Grecia sau Italia", ne-a spus o precupeaţă. La fel de mult plăteşti şi pentru alte fructe de sezon. Un kilogram de căpşune se dă cu 30 de lei, la fel prunele, iar piersicile şi caisele ajung să coste 50 de lei.

"Toate fructele sunt din import. D-aia costă mai mult!" Steluţa, comerciant

Adevărate produse de lux! În primele două luni ale acestui an, România a importat aproape 50.000 de kilograme de cireşe, caise şi piersici. Pentru a reduce preţul fructelor şi legumelor, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, are de gând să înfiinţeze depozite, unde producătorii să-şi poată vinde marfa.

Alina Moşoiu, 53 de ani, lucrător comercial, "Preţurile sunt incredibile. Cine dă atâţia bani pe un kilograme de fructe. Mulţi oameni trăiesc din 700 de lei pe lună?"

Victor Ion, 18 ani, elev, "Există grădini. Sar gardul şi iau câteva cireşe din pom ca să-mi fac pofta. Nu-mi permit să dau atâţia bani. Este foarte scump."

Mai multe