Cum să iei note mari la examenele de Evaluare națională și Bac 2019
10 martie 2019 19:03
Național
Ultima actualizare:
Mai sunt 3 - 4 luni până vor începe examenele naționale Evaluarea națională și Bacalaureat 2019. Iată câteva sfaturi de la specialiști: cum să iei note mari și cum să te pregătești corect înainte de examen.
Indiferent de subiect sau de probă, există nişte reguli ”de aur” care ajută la creşterea notelor. Click! vă dă ponturi de la Ministerul Educaţiei şi de la profesori care au elaborat subiecte pentru aceste examene.
- Nu te grăbi! Subiectele au fost gândite astfel încât să fie timp suficient pentru rezolvare și de verificare a răspunsurilor. Ministerul Educaţiei precizează că punctajul se acordă pentru întreaga lucrare, indiferent dacă sunt abordate sau nu toate subiectele.
- Citeşte de două ori cerinţa sau de câte ori este nevoie ca să înţelegi exact ce se cere.
- Dacă ai un scris ”urât”, fă-ţi timp să redactezi lucrarea mai atent.
- E bine ca elevul să înceapă cu subiectul pe care îl ştie cel mai bine. Dacă le abordează în ordinea dată, e posibil ca una dintre cerinţe să nu-i fie cunoscută şi atunci riscă să apară blocajul. Dacă tratează subiectele în ordinea în care le stăpâneşte, devine mai relaxat. Ar fi bine să lase spaţiu între subiecte, pentru cazul în care îşi mai aminteşte ceva şi va trebui să completeze subiectul. Când crede că a terminat de scris, mai citeşte o dată lucrarea şi face corecturile necesare.
- La probele scrise, textul trebuie să fie clar, organizat, coerent, logic, cu echilibru între introducere, conţinut şi încheiere. Scrisul trebuie să fie citeţ, să se structureze pe paragrafe, să aibă cât mai puţine ştersături. Se acordă puncte importante pentru utilizarea limbii literare, cu o varietate de cuvinte, o claritate a enunţurilor şi cu sintaxă adecvată.
- Primeşti 3 puncte dacă foloseşti argumente convingătoare, formulări de valoare relevante. Primeşti 2 puncte pentru utilizarea limbii literare. Primeşti 1 punct dacă laşi margini la pagina lucrării şi dacă scrisul se înţelege fără efort. Schimbi ideea, începe un rând nou. Primeşti 1 punct dacă respecţi limitele de spaţiu. De pildă, se cere un eseu de minimum 400 de cuvinte, asta înseamnă cel mult două pagini scrise ordonat.
- La probele scrise, sunt trei subiecte. Dacă ai grijă să răspunzi corect la primele două, vei primi garantat notă de trecere. La un text argumentativ, de pildă, nu contează dacă părerile sau opiniile tale sunt corecte sau nu, contează argumentele şi să fii convingător.
- Câştigi puncte dacă exprimi puncte de vedere personale şi dacă poţi să convingi cu acestea pe profesori.
- Dacă foloseşti corect limba română, câştigi puncte importante. Nu este o glumă! Foarte mulţi candidaţi uită să pună punct la sfârşitul propoziţiilor şi neglijează, în general, normele de punctuaţie.