Cum să-ţi aperi casa de hoţi. 7 metode ca să eviţi spargerile
Pleci în concediu şi nu ai deja un sistem video de supraveghere sau o alarmă pentru protecţia locuinţei? Atunci este bine să iei câteva măsuri de prevenire a furturilor pentru perioada în care lipseşti. Iată ce ne sfătuieşte Poliţiei Capitalei!
Lasă o lumină aprinsă - Bineînţeles că nu vorbim de becul din baie sau de pe hol, ci de lumina unei camere cu fereastra spre exterior. Deşi acesta este un truc vechi, funcţionează. Riscul ca cineva să îi întâmpine la uşă este asumat de puţini hoţi.
Nu trage jaluzelele - Orice spărgător va bănui că eşti plecat de acasă, dacă observă în timpul întregii zile jaluzelele trase la geamuri. Este indicat să păstrezi aspectul ferestrelor la fel ca de obicei, pentru a nu atrage atenţia asupra modificărilor. Hoţii au un simţ în plus din acest punct de vedere.
Lasă radioul pornit - Dacă lumina nu i-a convins pe răufăcători, atunci zgomotele şi muzica îi vor face să se întoarcă rapid din drum. Nu este necesar să ridici volumul la maximum, pentru a nu speria toţi vecinii din zonă. De asemenea, volumul ridicat va face ca oricine să distingă că este vorba strict de o emisiune radio.
Atenţie la bagaje - Dacă pleci cu maşina, atunci fă-ţi timp şi transportă bagajele cu câteva ore înainte de a pleca. E indicat să faci acest lucru relaxat şi să nu duci toate bagajele în acelaşi timp. Orice familie încărcată până în dinţi cu genţi şi pălării de soare va atrage atenţia.
Nu uita de balcon - Foarte multe spargeri au avut ca punct de plecare balconul, cu atât mai mult dacă locuieşti la un etaj inferior, sau la ultimele nivele. Închide foarte bine uşile şi geamurile ce comunică cu balconul, şi nu lăsa lumina aprinsă într-una din aceste camere. Dacă ai geamuri la balcon, atunci închide-le bine!
Cutia poştală trebuie să fie goală - O cutie poştală goală le transmite spărgătorilor un mesaj extrem de clar: casa este locuită. Cei mai mulţi răufăcători vor da o spargere doar când sunt siguri că nu este nimeni acasă, iar teancul de scrisori sau flyerele agăţate de uşa de la intrare arată tocmai contrariul. Pentru că nu stau să urmărească poştaşul pentru a vedea dacă e cineva acasă, spărgătorii îţi vor lăsa chiar ei un bileţel în uşă, urmărind apoi dacă acesta dispare sau nu şi la ce oră. Pentru a nu cădea în plasa hoţilor, cel mai bine ar fi să rogi un vecin binevoitor să îţi preia, din când în când, corespondenţa şi să mai aprindă luminile prin casă, cât eşti plecat.
Ascunde bijuteriile şi banii printre jucării - Obiectele de valoare sunt preferatele hoţilor. Acestea trebuie bine ascunse dacă le ţineţi în casă. Nu este recomandat însă să ţineţi acasă sume mari de bani. Spărgătorii nu vor fi interesaţi de camera copiilor. O idee bună ar fi să ascundeţi bijuteriile şi banii printre jucării. Dormitorul părinţilor, sufrageria şi biroul sunt camerele vizate cel mai des de hoţi, în timp ce cămăruţa cu pereţii roz, plină de jucării, nu merită, de obicei, deranjul spărgătorilor. Instalarea seifului în camera copiilor sau ascunderea casetei cu bijuterii în raftul cu păpuşi sunt deci, acţiuni inspirate şi utile.