Cum scapi de „portărei” dacă nu mai poți plăti creditul

21 mai 2015 14:40   Național
Ultima actualizare:

Un grup de parlamentari români a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care, cel puțin teoretic, vine în ajutorul românilor care nu-și mai pot plăti creditele ipotecare. Conform legilor în vigoare, datornicii sunt executați silit, prin confiscarea proprietății ipotecate, însă sunt obligați să plătească și diferența dintre valoarea creditului și cea a bunului ipotecat. Iată ce propun parlamentarii.

Sfătuiți de avocați, parlamentarii români au cerut discutarea unui proiect care prevede împărțirea riscului între bancă și client. Documentul depus la Cameră prevede ca băncile să se mulțumească cu proprietățile ipotecate de clienții lor, chiar dacă valoarea lor nu acoperă creditul. Pe scurt, asta înseamnă că un român care nu mai face față ratelor își cedează proprietatea sau bunul ipotecat și a scăpat de orice datorie față de bancă.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre inițiatori, spune că astfel şi banca are de câştigat, în urma aplicării acestui proiect, deoarece imobilul ipotecat se introduce rapid în circuitul civil şi există posibilitatea ca banca să-şi recupereze banii rapid.

Când o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit”, a spus Zamfir, citat de Mediafax. El a adăugat că „toată lumea este câştigată”.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a arătat că s-a ţinut cont de directivele europene în domeniu. „Este o lege din domeniul protecţiei consumatorului aflat în situaţia de supraîndatorare şi se înscrie în trendul directivelor UE”, a spus Piperea. El a precizat că băncile ar avea numai de câștigat în urma acestui proiect, fiindcă astfel ar putea recupera o sumă considerabilă din creditele datorate de clienți.

În prezent, băncile din România au dificultăți în recuperarea sumelor împrumutate clienților (credite neperformante), motiv pentru care ajung să vândă aceste credite firmelor specializate în recuperare, cu pierderi de până la 90%. Recent, cea mai mare bancă din România, BCR, a scos la vânzare credite neperformante de 3,6 miliarde de euro, pe care speră să obțină măcar 400 de milioane de euro. Dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%, spune avocatul.

Mai multe