Cum se iau examenele în Poliția Română. Candidatul primește răspunsurile de la examinator
Sindicatul poliţiştilor, Pro Lex, a publicat pe YouTube o înregistrare video cu un concurs pentru ocuparea unui post de conducere, în care unul dintre candidați, care pare nepregătit, primește răspunsurile de la unul dintre examinatori.
Examenul a avut loc în această primăvară, postul vizat fiind cel de inspector șef-adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna. La concurs s-au înscris doi candidați, comisarul șef Daniel Marius Ivașcu și comisarul șef Florin Popa. Ivașcu este cel dintâi candidat supus tirului întrebărilor comisiei de examinare, așa cum se vede din înregistrări, preluate direct din baza de informații a Ministerului Afacerilor Interne.
Ceea ce urmează pare desprins direct din paginile lui Ion Luca Caragiale.
„Când lucrurile nu merg bine, ce se poate face?”, se poate auzi la un moment o întrebare venită din partea comisie de examinare (care va rămâne nefilmată întreaga înregistrare). Intervievatul nu se grăbește să răspundă. Tăcere îndelungată. „Coercitiv”, șoptește comisarul, fără a fi sigur pe sine.
”Cartea zice recuperativ” (pe fundal se mai aude un „e greu de”, ca o completare din partea comisiei. „Dar dacă lucrurile merg, constatăm că merg bine, ce vom face?, încearcă cineva din comisie o nouă pistă? „Recompensativ”, silabisește comisarul șef Ivașcu. „Ce e cu acest recompensativ?”, sună o altă întrebare. Din nou tăcere.
„O componentă de învățare ar putea să existe?”, vine o altă formă de ajutor dinspre comisie. „Da”, cade sec răspunsul…„S-ar numi?”, vrea comisia o nouă completare. „Educativă”, vine prompt și răspunsul însoțit de zâmbetele celui intervievat. „Dar, dacă ar fi să anticipăm?, mai trage cineva din comisie un „loz”. Câștigător și de data asta, fiindcă cel intervievat răspunde prompt: „anticipativ”.
„Ce mai e? Hai, că mai sunt câteva”, încearcă iar cineva din comisie o mână de ajutor, în timp ce comisarul șef Ivașcu împinge hârtiile din fața lui ca și cum ar fi sosit timpul ca examenul său să se încheie o dată, pentru Dumnezeu!
„Există și un factor perturbator?”, se mai aude dinspre comisie. „Ar trebui eliminat…nu știu dacă există în limba română”, vine răspunsul mai puțin așteptat. ”Atributul perturbator de eliminat”, adaugă cineva din comisie. „Perturbator”, un cuvânt al cărui ecou rămâne ceva timp suspendat undeva în încăpere. Tăcerea e spartă tot de către cei din comisie: „Dar ne bucură raționamentul”. Urmează zâmbete, atmosferă destinsă…
„Bun, mai aveți întrebări?”, preia frâiele situației cel mai probabil șeful comisiei. „Dumneavoastră mai aveți de completat vreun răspuns?, se adresează comisarului șef Ivașcu. Nu primește niciun răspuns, ci doar un zâmbet iscat în colțul gurii pe care-l recunoaștem mai fiecare dintre noi din copilărie, atunci când eram prinși la școală cu lecția neînvățată.
În schimb, când se schimbă candidatul, se schimbă și tonul vocii. E deodată mai ferm, mai serios, iar enunțul întrebării cade ca o secure. Surpriză, însă! Candidatul turuie. Comisarul șef Florin Popa pare din alt film. Comisia insistă, cere lămuriri. Și, iar surprize, surprize! Le și primește. Într-un ritm mult mai accelerat decât scrie „la carte”, ca să cităm din comisia de examinare.
Șase subiecte în 15 minute. Concursul trebuia să dureze trei ore
Per total, vor fi fost șase subiecte tratate în 15 minute. Complexitatea subiectelor, modul de abordare a lor? Nu au contat. Un ordin de ministru spune că un asemenea concurs durează până la maxim trei ore, dar operativitatea Poliției în acest caz s-a aflat la cele mai înalte cote.
Acest test-fulger, numit oficial numire prin concurs, a avut un singur câștigător, în persoana comisarului șef Daniel Ivașcu. Asta deși la subiectul înregistrat video, cel puțin, comisarul Florin Popa a fost notat cu 1,46 puncte din 1,5 - punctajul maxim. Nu știm ce punctaj a obținut contracandidatul său, dar știm numele marelui câștigător: Daniel Ivașcu.
În motivarea oficială a comisiei de examinare stă scris: ofițerul a răspuns complet la toate subiectele. Fostul șef al Poliției Române, chestorul general Ioan Buda, șef destituit la finele lui iulie în direct la tv de către fostul ministru de Interne, Nicolae Moga, „a luat act” și despre acest concurs. Florin Popa a făcut nenumărate memorii, tuturor șefilor săi direcți, inclusiv la conducerea generală a IGPR. Ba chiar a cerut, fără success, ieșirea la raport!
Una peste alta, șeful Poliției din Covasna, este azi, prin împuternicire, comisarul-șef Daniel Ivașcu.
Citește și:
Poliţişti cu exces de zel! O femeie de 81 de ani a fost amendată pentru că mergea încet pe trecere
De ce sunt polițiștii atât de slab pregătiți
Piesa trupei Paraziții care i-a scos din minți pe polițiști. ”Nu se poate așa ceva”