Cum se pregăteşte tocana de legume, mâncarea perfectă de post

5 decembrie 2019 13:21   Național
Ultima actualizare:

Tocana de legume este o mâncare deosebit de gustoasă, hrănitoare şi potrivită perioadelor de post. Însă poate fi consumată oricând, inclusiv în zilele geroase de iarnă, reţeta fiind asemănătoare cu zacusca.

Mâncarea de post poate fi foarte gustoasă dacă se ține cont de sfaturile bucătarilor cu experiență. Oricine poate face tacană de legume, o mâncare deosebit de gustoasă, hrănitoare şi potrivită perioadelor de post, scrie adevarul.ro.

Începem prin a curăţa de coajă legumele, le spălăm, după care le vom tăia în fâşii sau cuburi, de mărime mai mare, punându-le apoi la sotat într-un recipient mai adânc, în care am adăugat în prealabil 150 de mililitri de ulei.

”Important de reţinut este că aromele le vom pune în ulei înainte de a adăuga legumele. Vorbim de puţin cimbru, rozmarin şi o foaie de dafin, dar şi de usturoi. Le lăsăm să se călească uşor, după care adăugăm legumele, amestecând încet şi în cerc, astfel încât să nu se lipească ingredientele de fundul vasului”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară, citat de adevarul.ro.

Ingrediente

  • Vinete-un kilogram
  • Dovlecei-un kilogram
  • Usturoi-o căpăţână
  • Ceapă-un kilogram
  • Roşii-un kilogram
  • Măsline-250 de grame
  • Ardei gras-250 de grame
  • Ardei roşu-250 de grame
  • Puţin cimbru şi rozmarin
  • Foaie de dafin-o bucată;
  • Sare şi piper după gust
  • Ulei de măsline-150 de mililitri.

Mod de preparare

  • Vom adăuga şi roşiile după ce ingredientele amintite s-au sotat timp de 15 minute. Roşiile vor da o culoare atrăgătoare preparatului, oferind tocanei consistenţă deosebită.
  • Măslinele vor completa aroma preparatului, urmând să fie adăugate ultimele şi, în funcţie de timpul necesar pentru a se înmuia, vom mai fierbe tocana la foc mic între 5 şi 15 minute.
  • Când uleiul iese la suprafaţa mâncării, înseamnă că tocana noastră este gata.
  • Tocana de legume se poate servi în orice interval al unei zile, atât rece, cât şi caldă, alături de o pâine de casă, însoţită de o garnitură de orez sau cartofi fierţi.

Citiți și:

Postul Crăciunului. Cele mai bune sarmale de post cu orez, reţeta Sandei Marin

Calendarul dezlegărilor din Postul Crăciunului

Mai multe