Cum te vaccinezi cu a treia doză anti Covid. 7 întrebări și răspunsuri
În România a început imunizarea cu a treia doză de vaccin anti Covid. Începând de marți, 28 septembrie, toate persoanele vaccinate cu schema completă și care au mai mult de 6 luni de la rapel pot primi doza booster. Iată 7 întrebări și răspunsurile oferite de autorități cu privire la doza booster.
Unde ne vaccinăm cu doza a treia
Cu doza a treia de vaccin anti Covid te poți imuniza la orice centru de vaccinare. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a declarat la Digi 24 că ne prezentăm direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. „Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă”.
Doza booster poate fi făcută și în cabinetele medicilor de familie care au primit vaccinul. De asemenea, este probabil ca pe viitor să fie organizate și caravane sau maratoane de vaccinare pentru doza booster.
Ce vaccin primești
Persoanele care vor dori să se imunizeze cu doza a treia de vaccin anti Covid vor primi ser Pfizer sau Moderna, pe bază de ARN Mesager. „Te poți vaccina cu orice vaccin ARN Mesager. Deci dacă ne-am vaccinat cu Moderna, ne putem vaccina cu Moderna sau cu Pfizer BioNTech, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin. Vorbim de Pfizer și de Moderna. Dacă cineva dorește din diferite motive să facă un switch, poate să facă fără probleme”, a mai explicat Baciu.
În acest moment, xistă în țară, pe stoc, 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna.
Cine poate face doza a treia de vaccin anti Covid
Orice persoană care, începând cu data de 28 septembrie, împlinește cel puțin 6 luni de la administrarea rapelului (a doua doză de vaccin) se poate vaccina cu doza booster.
Autoritățile anunțaseră inițial că într-o primă fază se vor putea vaccina doar categoriile considerate cateegorii dela risc - persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice și angajații din domenii expuse unui risc mare de infectare - personal medical și angajații din sistemul de învățământ.
Însă, în cele din urmă, s-a decis să se meargă pe ideea primul venit, primul servit: doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 va fi administrată tuturor celor care doresc, singura condiție fiind distanța de cel puțin 6 luni de la rapel.
Vaccinul anti COVID-19 și cel împotriva gripei se pot face în aceeași zi?
Vaccinul împotriva COVID-19 și cel împotriva gripei se pot face în aceeași zi, fără niciun fel de problemă, a explicat pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Vaccinurile se pot face fiecare într-o mână sau, în cazul în care, din diferite motive, o persoană dorește să facă ambele vaccinuri în aceeași mână, acest lucru este posibil, cu condiție să se lase o distanță de 3 centimetri între locurile unde este administrat fiecare vaccin, în aceeași mână.
De ce să faci și a treia doză de vaccin
A treia doză de vaccin împotriva coronavirusului îmbunătățește și împrospătează imunitatea câștigată prin vaccinarea administrată inițial, spune, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. „A treia doză vine și îmbunătățește, ne protejează în continuare de infectare, însă cel mai important, ne protejează de îmbolnăvire. E mare diferență între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul ne protejează de îmbolnăvire și de situații complicate”, a mai precizat oficialul.
CITEȘTE ȘI: Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, s-a vaccinat cu doza a treia anti Covid
Cum te programezi în platformă pentru doza a treia
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat luni seara că a început programarea în platforma electronică pentru doza a treia, potrivit Mediafax.
- Pasul 1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
- Pasul 2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:
- a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
- b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
- Pasul 3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea
- Pasul 4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.
CNCAV precizează că, în acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Copiii pot face a treia doză de vaccin anti COVID-19?
Da, dar numai pentru tinerii care au împlinit 16 ani și au 6 luni de la a doua doză - vaccinarea adolescenților peste 16 ani a început mai devreme și unii dintre ei au împlinit deja 6 luni de la rapel.
În ceea ce privește copiii între 12-15 ani, vaccinarea acestora a început în România pe data de 2 iunie cu Pfizer și pe 2 august cu Moderna, astfel că aceasta nu este deocamdată posibilă. În plus, administrarea unei a 3-a doze de vaccin Pfizer sau Moderna la această categorie de vârstă este în proces de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului.
CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu: „Românii vaccinați pot face la liber doza a treia de vaccin anti Covid”