Cum va fi viața după 15 mai. În ce condiții ne întoarcem la muncă și cum ne vom petrece timpul liber
Până la 15 mai, când se anunță ridicarea stării de urgență și relaxarea măsurilor anti-coronavirus, lucrurile sunt simple: stăm în autoizolare, ieșim doar cu declarație pe proprie răspundere și lucrăm de acasă. Cine poate. Însă peste două săptămâni de acum încolo, viața noastră, ve reveni, încet, încet, la normal. Iată cum va fi viața după 15 mai, în ce conditii ne întoarcem la muncă și cum ne vom petrece timpul liber!
După 15 mai, anumite măsuri de relaxare sunt certe, iar asupra altora încă se lucrează. Ce știm oficial este că vom putea ieși din case fără a mai avea asupra noastră declarația pe proprie răspundere. Mai știm că va trebui să purtăm mască de protecție când ne vom afla în spații publice închise. Alte măsuri de relaxare sunt probabile și intuitive.
Viața după 15 mai. În ce condiții ne-am putea întoarce la muncă
Potrivit Hotnews, în ceea ce privește întoarcerea la muncă ar putea clarificată cu un set de măsuri utile îmcepând chiar de a doua zi de după eliminarea stării de urgență. Revirea la birou a fost deja reglementată printr-o serie de măsuri cu caracter de recomandare atât la nivel național, cât și european. Cu toate acestea, măsurile pe caretrebuie să le ia angajatorii, fiecare în parte, depind foarte mult de spațiul pe care îl au la dispoziție. dar și de specificul fiecărei activități. Iată ce măsuri s-ar putea lua pentru ca angajații să muncească în condiții de siguranță:
Măsuri pentru angajații care își desfășoară munca la birou
- Reașezarea birourilor în așa fel încât să fie respectate regulile de distanțare socială;
- Unde spațiul sau suprafața birourilor nu permite, ar trebui să se elaboreze un program de lucru în ture la birou, în așa fel încât să se evite prezența unui număr mare de angajați în același timp într-un spațiu limitat. Programul poate fi organizat pe intervale orare sau pe săptămâni, cu recomandarea igienizării spațiilor între schimburile de ture ale angajaților.
- Renunțarea la munca de acasă ar putea avea loc gradual, în funcție de evoluția cazurilor noi de coronavirus, cu o creștere regulată a prezenței la birou a angajaților de la săptămână la săptămână.
- Punerea la dispoziția angajaților a unor mijloace de protecție adecvate: măști, mănuși, viziere, soluții dezinfectante.
Măsuri de protecție a angajaților care desfățoară munca în teren
- Pentru angajații pentru care va fi necesară deplasarea pe teren, este obligatoriu ca angajatorul să le pună acestora la dispoziție mijloace de protecție adecvate: măști, mănuși, viziere, soluții dezinfectante.
Încheierea tranzacțiilor
- Negocierile de tranzacții și întâlnirile de business ar trebui să păstreze, pentru o perioadă, forma conferințelor video pe platformele online.
- În ceea ce privește încheierea tranzacțiilor și semnarea acestora în fața notarului, un prim remediu pentru a limita riscurile și contactul uman este ca părțile să se prezinte pe rând în fața notarului, la ore prestabilite.
Va trebui să învățăm să plătim cu cardul
Plata cu cardul va trebui să devină o obișnuință. Acest trend va fi în continuare ascendent, impunând deci alinierea tuturor comercianților la sistemul de plăți cu cardul, dar și permanenta adaptare și perfecționare a sistemelor de tranzacții online și de procesare plăți.
Deși nu anticipam accesul la activitățile din această arie în intervalul de timp imediat următor - e.g. cinema, teatru, concerte, competiții sportive etc. - cel mai probabil regulile de distanțare sociala vor rămâne în vigoare o perioadă semnificativă de timp. Prin urmare, și în acest sector se va impune probabil menținerea unor locuri libere între spectatori, măsuri mai stricte de igienizare a sălilor și inclusiv existența unor aparate de măsurare a temperaturii persoanelor, pentru a limita cât mai mult riscurile de infectare. În ceea ce privește competițiile sportive în aer liber, acestea ar putea fi reactivate înaintea celor în spații închise, însă cel mai probabil într-o structură diferită și cu un număr limitat de persoane.