Cum vor arăta vacanţele la mare şi în Deltă. "O să fie o distanţare vizibilă. O să ţipi la vecinul de şezlong"

12 mai 2020 7:58   Național
Ultima actualizare:

Încearcă să mai salveze ceva din sezonul estival! Data la care românii pot pleca în vacanţe e încă incertă, fapt care creează tensiune în rândul operatorilor din turism, domeniu afectat din plin de pandemia de COVID - 19. Chiar dacă nu ştiu când le vor trece pragul primii turişti, hotelierii de pe litoral şi din Delta Dunării se pregătesc pentru a-i întâmpina.

În urma pandemiei de coronavirus, hotelierii, agenţiile de turism şi operatorii unităţilor de alimentaţie publică au creionat mai multe scenarii cu privire la măsurile de igienă şi de siguranţă, atât pentru vacanţe la Marea Neagră, cât şi în Delta Dunării. 

Litoral: camerele vor fi dezinfectate cu ultraviolete 

„Hotelurile pot să funcţioneze. Românii percep data de 15 mai, cu sau fără declaraţii contradictorii, ca moment de ieşit din oraşe. Evident, noi îi încurajăm să iasă, chiar şi pentru o zi, către destinaţii de vacanţă”, spune Corina Martin, preşedintele Federaţiei de Promovare Turistică (FAPT).

Hotelierii sau cei din pensiuni vor spori măsurile de igienă în camere. Unii dintre ei au cumpărat deja lămpi cu ultraviolete, care le permit să dezinfecteze un loc într-un timp scurt, au mărit timpul dintre eliberarea unei camere şi ocuparea ei ulterioară, astfel încât să se poată igieniza spaţiile, au achiziţionat substanţe dezinfectante şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Grijă mare vor avea şi cu apa din piscină, astfel încât oaspeţii să se simtă protejaţi. 

„De data aceasta, turiştii vor alege litoralul pentru relaxare şi mai puţin pentru distracţie. Nu vom mai putea vorbi despre evenimente, festivaluri, concerte sau cluburi deschise. Însă hotelierii îşi aşteaptă turiştii şi vor garanta toate măsurile de siguranţă şi de igienă”, declară Aurelian Marin, directorul general al agenţiei „Paradis Vacanţe de Vis”.

Referitor la preţurile de anul acesta de pe litoral, specialiştii estimează că, teoretic, ele pot creşte. Toţi hotelierii fac aceste investiţii din bugetele proprii, fără să fie ajutaţi de stat, însă mecanismul este stabilit doar de cerere şi ofertă. „Pe vârful de vară, care va fi în luna august, deoarece toată lumea va dori să vină la mare atunci, se pot înregistra creşterile de tarife”, crede Corina Martin. 

În acest moment, pentru 5 nopţi la un hotel de 4 stele în Mamaia, un cuplu plăteşte între 1.800 de lei şi 3.500 de lei pentru o cameră, în funcţie de serviciile de masă incluse în ofertă. 

 „Destinaţia - vedetă din această vară va fi, din nou, litoralul. Nu ne imaginăm că vor sta oamenii pe plajă cu mască la gură, nu ne imaginăm că vor sta cu panouri de plexiglas pe şezlong. Nici un operator de plajă nu va face asta. Este un scenariu care sperie”, adaugă şefa FAPT.

Antreprenorul Paul Marin a închiriat mai multe sectoare de plajă în staţiunea Mamaia, dar încă aşteaptă decizii clare din partea autorităţilor, pentru a şti cum se derulează acest sezon. De aceea, încă nu a scos şezlongurile pe nisip, la fel cum au făcut majoritatea celor care au închiriat plajele. În zona centrală a staţiunii Mamaia, doar un operator s-a încumetat să simuleze distanţarea.

„O să fac o distanţare chiar şi mai mare de 2 metri, deoarece spaţiul îmi permite. O să fie o distanţare vizibilă. O să ţipi la vecinul de şezlong. Nu o să vedem panouri pe plajă, nu cred că de la Bucureşti va fi o directivă de genul acesta. Ne-ar omorî economic”, e de părere Paul Marin. Tot el explică faptul că, din 500 de şezlonguri, cât avea în mod normal pe un sector de plajă, anul acesta va instala doar 300, pentru a respecta distanţarea socială. 

Pensiunile din Delta Dunării, dotate cu măşti 

Hotelierii din Delta Dunării au schiţat o listă de măsuri. Totul, pentru protecţia turiştilor şi a personalului care lucrează în domeniu, arată adevarul.ro. Trebuie amintit că Delta, în comparaţie cu litoralul, are avantajul spaţiului, a distanţării naturale a turiştilor, precum şi faptul că fiecare unitate de cazare (hotel sau pensiune) dispune de propriul restaurant sau spaţiu pentru alimentaţie. 

„Proprietarii vor fi dotaţi cu măşti sanitare de protecţie, atât pentru personal, cât şi pentru turişti. Deigur, şi oaspeţii ar trebui să vină dispozitive de protecţie”, amunţă Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării. “De asemenea, hotelierii şi cei care deţin pensiuni se vor dota cu substanţe dezinfectante. Inclusiv spaţiile comune vor fi dotate cu dozatoare cu dezinfectant, se va stabili un orar clar al operaţiunii de curăţenie şi dezinfectare zilnică a camerelor şi spaţiilor comune, se vor instala covoraşe cu soluţie de clor la intrările din exterior”, mai precizează fostul guvernator al Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării.

Citește și:

Actorul Mugur Mihăescu: „Hotelurile sunt deschise, dar avem all-inclusive, că luăm zacusca de acasă!”

Intrăm în stare de alertă. Principalele prevederi adoptate de Guvern. Obligații, restricții și libertăți noi

Mai multe