Cum vor fi organizate sălile de clasă, în noul an școlar: trasee prestabilite, bănci distanțate și elevi împărțiți pe grupe

19 august 2020 11:39   Național
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătății a publicat marți noaptea proiectul de ordin de ministru care conține măsurile pentru începerea școlii, de la 14 septembrie. Documentul conține un set de „principii generale”, care stabilesc cum vor fi organizate sălile de clasă, programul elevilor, curtea școlii, grupurile sanitare, precum și măsurile care se vor lua în cazul apariției unui caz de coronavirus.

Fiecare școală va avea un responsabil pentru problema Covid-19

  • Fiecare unitate de învățământ va desemna, dintre angajați, un responsabil pentru problema Covid-19, care va coordona activitatea de prevenire a infecției la nivelul școlii. Acesta va fi în permanentă legătură cu personalul medical, cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene, cu Direcțiile de Sănătate Publică și cu autoritățile locale.
  • Începând de la intrarea pe curtea școlii, până la clase, elevii vor avea circuite clare, demarate cu benzi care asigură „trasee prestabilite”. Potrivit stiriedu.ro, vor fi amplasate indicatoare vizibile și ușor de înțeles, cu panouri și săgeți, care să-i ajute pe copii să păstreze distanța. Pe tot acest traseu vor fi montate dispensere cu soluție dezinfectantă pentru mâini.
  • În clase, ușile vor fi ținute deschise, dacă este posibil, până la sosirea tuturor elevilor, pentru a evita atinsul clanțelor cu mâinile.
  • În sălile de clasă se va elimina mobilierul care nu este necesar, pentru a folosi spațiul la maximum. Băncile vor fi dispuse la distanță, astfel încât să se asigure minimum un metru între elevi, iar aceștia să nu stea față în față. În situația în care distanțarea nu este posibilă, se vor monta separatoare transparente.
  • Locurile din clasă trebuie sa fie fixe, după aranjarea elevilor în bănci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor;
  • Elevii vor fi împărțiți pe grupe. Schimbarea grupei pe perioada semestrului se poate face doar în situații speciale, justificate. Contactul dintre elevii din clase/grupe diferite va fi evitat.
  • Vor fi limitate deplasările în clasă, pe cât posibil.
  • Este interzis schimbul de obiecte personale.

Elevii și profesorii vor purta mască atât în recreație, cât și la ore

  • Întâlnirile dintre elevi vor fi limitate în perimetrul clasei, spre exemplu prin stabilirea unui sens de circulație în interiorul clasei, care poate să fie indicat prin marcaje aplicate pe podea;
  • Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul recreațiilor minimum 10 minute și la finalul zilei;
  • Trebuie evitate experimentele practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi. Elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare;
  • Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ. Masca nu e obligatorie doar în rândul preșcolarilor.
  • Se vor stabili locurile în care vor fi amplasate coșurile de gunoi destinate aruncării/eliminării măștilor uzate. Coșurile de gunoi vor fi de tip coș cu capac și pedală prevăzut cu sac în interior.
Mai multe