Cumpăr 5 ani vechime la pensie, vă rog!
Legea prin care românii îşi vor putea cumpăra vechime la pensie a fost adoptată. Plata se poate face retroactiv, pentru cel mult cinci ani în urmă, iar termenul pe care-l ai la dispoziţie este limitat. Actul normativ va rămâne în vigoare doar şase luni.
Mulţi dintre salariaţi au avut perioade în care fie şi-au schimbat jobul pentru că aşa au dorit, fie au fost daţi afară. Astfel că, până când s-au reîncadrat în muncă, au stat “pe bară”. Asta înseamnă întreruperi de vechime, care la pensie contează. Cu cât au mai multe ”găuri”, cu atât venitul lor la bătrâneţe va fi mai mic. Politicienii le-au dat şansa acestora să-şi plătească „din mână” ce le lipseşte şi au gândit o lege care le permite să cumpere vechime.
”În proiectul depus în forma iniţală se puteau achita perioadele restante din tot trecutul său, însă nu a fost adoptat aşa şi s-au ales doar ultimii cinci ani de la data încheierii contractului cu casa de pensii. Adică, îţi poţi acoperi de la o lună până la maximum cinci ani. Legea se aplică retroactiv, nu şi în avans”, a declarat, pentru Click!, Cristina Pocora, deputat în Comisia de Muncă.
Plata se face cu toţi banii o dată sau eşalonat, iar calculul se face în funcţie de contribuţiile stabilite pentru fiecare lună. “Cota de contribuţie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut. Pentru 2016, salariul mediu brut pe economie este de 2.681 de lei. Venitul minim asigurat este de 35% din 2.681 de lei, adică 938 de lei, contribuţia minimă datorată fiind de 247 de lei”, se arată pe site-ul Casei Naţionale de Pensii.Şi trebuie să vă grăbiţi dacă doriţi să vă cumpăraţi vechime, pentru că legea va fi aplicabilă doar 6 luni din momentul în care va ajunge în Monitorul Oficial. ”Nu este o lege permanentă. A mai existat în 2010-2011 un act normativ asemenător care a fost în vigoare o singură lună. Nu mulţi oameni au apucat atunci să se folosească de el”, ne-a precizat Pocora.Şi acum există un cadru legal prin care românii fără contract de muncă îşi pot achita pensia din mână, însă doar la timpul prezent, nu şi în trecut. Legea care permitea cumpărarea vechimii a trecut, marţi, de Camera Deputaţilor, for decizional, şi va ajunge luni pe masa preşedintelui ţării. Deputaţii spun că peste o lună va intra în vigoare, dacă preşedintele o promulgă.
«Măsura este una extraordinară»
Bogdan Cristea, 25 de ani, redactor: “Politicenii au venit cu o idee bună. Măsura este una extraordinară dacă ai lipsuri la vechime. Sunt recent încadrat în muncă, deci nu am astfel de probleme. Dar ar fi bine ca legea să fie permanentă”.
Paula Enescu, 55 de ani, bucătar: “Este o lege binevenită. E foarte bine să ajungi la zi cu vechimea în muncă şi cu stagiul de cotizare ca să fii asigurat la bătrâneţe. Am ceva întreruperi, dar sunt foarte vechi, deci nu mă încadrez”.
Istvan Janto, 35 de ani, doctorand: “Mi se pare o decize bună, mai ales pentru cei care lucrează cu drepturi de autor sau sunt ţinuţi «la negru» de angajator. Important e ca legea să nu fie abrogată după şase luni. Ne dă o şansă ca la sfârşitul carierei să avem alte resurse financiare”.
Punctul de pensie s-ar putea majora de la anul
Pensiile ar putea creşte la anul. Senatorii de la mai multe partide au iniţiat un proiect legislativ în acest sens, iar marţi a fost adoptat de parlamentarii din Comisia de Muncă. Acesta prevede majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017. Propunerea urmează să fie votată de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional. În prezent, punctul de pensie este de 871,7 lei.