Cumpără de pe acum alimentele pentru Crăciun! Te costă până-n 250 de lei
Anul acesta, dacă vrei o masă de Crăciun îmbelşugată, va trebui să scoţi ceva bani din buzunar. Reporterii Click! au dat o raită prin supermarketuri şi au făcut o listă cu produse alimentare neperisabile cu care ar trebui să ne aprovizionăm din timp.
În preajma Sărbătorilor, preţurile alimentelor vor fi mult mai mari decât în prezent. Aşadar, de ce să nu ne aprovizionăm de pe acum cumpărând produse care rezistă în timp şi la preţuri mai mici decât se vor vinde peste o lună şi jumătate? Carnea poate fi păstrată în congelator, uleiul, făina şi zahărul pot fi depozitate în cămară.
De asemenea, poţi cumpăra nuci, băuturi alcoolice şi condimente pentru fripturi care au un termen de valabilitate îndelungat. Astfel, în preajma Sărbătorilor nu ne vor mai rămâne de cumpărat decât alimente ce trebuie consumate imediat cum ar fi ouă, brânză, lapte, unt, smântână, legume şi fructe. Făcându-ne de pe acum provizii, vom putea avea o masă de Crăciun îndestulată, fără a cheltui mulţi bani.
3 sfaturi ca să umpli coşul cu bani puţini
Alege cele mai bune oferte! Compară întotdeauna preţurile! Chiar dacă nu există o diferenţă foarte mare între preţurile practicate de magazine, sumele în plus fiind mici, vei vedea că, la sfârşit, când faci calculele, orice bănuţ contează.
Vânează ofertele şi discounturile şi, când este posibil, alege produse care se vând „2 în 1". Nu ignora produsele marcă proprie şi nici pe cele care se vând vrac. Informează-te înainte de a pleca la cumpărături citind cu atenţie pliantele pe care le găseşti, de multe ori, în cutia poştală.
Cumpără produse cât mai proaspete! Alimentele pe care le cumperi, chiar dacă au un termen de valabilitate extins, trebuie să fie cât mai proaspete. Căci cine îşi doreşte să cumpere o conservă care expiră peste 4 luni? E recomandat să nu faci rabat de la calitate. Carnea, de exemplu, este recomandat s-o cumpărăm de la măcelarie când este foarte proaspătă şi nu ambalată în caserolă sau îngheţată.
Atenţie la cantitate! Ca să cumperi alimente fără a cheltui peste măsură încearcă să te aprovizionezi exact cu cantităţile de care ai nevoie. Fă un meniu, gândeşte-te la cei vei dori să pui pe masa de Crăciun şi cumpără doar ingredientele necesare.
Unde depozitezi alimentele
Carnea, produsele din carne şi legumele congelate se introduc la congelator, la -18˚C. Mălaiul, făina, zahărul şi orezul se ţin în cămară, în ambalajul propriu, ferite de căldură şi umezeală. Nu desigila produsele! Conservele de murături sau pastă de tomate, precum şi sticlele cu ulei sau băuturi alcoolice se pot ţine, dacă nu ai loc în frigider, chiar în balcon.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
"Alimente precum zahărul, făina, uleiul, orezul se ţin ferite de lumină, umiditate şi căldură, într-un loc uscat şi răcoros din cămară sau dulap. Astfel, eviţi apariţia insectelor (a moliilor) şi mucegaiul. În ceea ce priveşte pasta de tomate şi borcanul cu muştar, acestea se depozitează la temperatura camerei dar închise ermetic.
Nu cumpăraţi miez de nucă, ci doar nuci în coajă. Miezul de nucă râncezeşte foarte repede şi riscăm să ne îmbolnăvim dacă îl consumăm ca atare. Carnea de porc rămâne proaspătă dacă o păstrăm la congelator la o temperatură de -18˚C. Aceasta se porţionează în cantităţi pe care să le folosim o singură dată, evitând decongelarea şi recongelarea".