Cumperi mezeluri? Te învăţăm la ce să fii atent!

16 septembrie 2012 14:26   Național
Ultima actualizare:

Fiecare dintre noi cumpără şi consumă mezeluri. Şi asta în ciuda tuturor avertismentelor date de specialiştii în nutriţie. Ştim că nu sunt sănătoase şi că ne facem rău cu mâna noastră. Cu toate acestea, mâncăm foarte des şi în cantităţi destul de mari. Specialistul în nutriţie medicul Corina Zugravu ne spune la ce să fim atenţi când cumpărăm mezeluri.

Fie le punem în sandviş, fie le prăjim sau chiar le folosim ca ingrediente în diferite mâncăruri gătite, mezelurile sunt pe masa oricărui român.

Dacă tot nu ne putem dezvăţa de o astfel de meteahnă, măcar ar trebui să ştim cum să alegem produsele cele mai puţin nocive.

Cu alte cuvinte, dacă tot mâncăm parizer, salam, crenvurşti, suncă, ceafă de porc, cârnaţi, muşchi sau costiţă afumată, măcar să ştim la ce să fim atenţi când mergem la magazin şi le alegem din galantare.

„Când mergem la supermarket, trebuie să luăm în calcul două mari aspecte", ne spune medicul nutriţionist. „Trebuie să fim atenţi la prospeţimea produselor şi la valoarea lor nutritivă".

Prospeţimea, pe bază de miros

Dacă dorim să verificăm prospeţimea mezelurilor, nu trebuie să ne bazăm prea mult pe culoarea produselor ci, mai degrabă, pe miros.

„Pentru că mezelurile conţin arome, E-uri, multă apă şi coloranţi artificiali, ele vor avea o culoare roz care dă senzaţia de prospeţime. Iar acest lucru ne poate păcăli. La ce să fim atenţi? La miros! După miros ne vom da seama imediat dacă este bine să cumpărăm sau nu produsul respectiv", spune dr Corina Zugravu. De asemenea, dacă produsul este lipicios este nerecomandat consumului. Nu în ultimul rând, citeşte cu mare atenţie eticheta pentru a vedea termenul de valabilitate!

Crenvurştii, cea mai scăzută valoare nutritivă

Mezelurile conţin foarte puţină carne. Dintr-o listă de 20 de ingrediente, unul singur este carne. În rest, sunt grăsimi, şorici, tendoane, zgârci, oase macerate, fosfaţi, nitraţi, arome sintetice, coloranţi, multă sare şi multă apă.

Specialiştii ne recomandă să consumăm mezeluri precum ceafă de porc, muşchi, piept tocmai pentru că ştim de unde provine ingredientul respectiv.

„Dacă tot cumperi mezeluri, măcar, în loc de parizer sau crenvruşti ia piept de pui sau muşchi de porc. Asta pentru că puţini sunt cei care ştiu din ce ingrediente sunt făcuţi crenvurştii, parizerul, salamul chiar şi pate-ul de ficat.

5 sfaturi pentru a-ţi proteja sănătatea

Alegeţi mezeluri din carne netocată. Citiţi atent eticheta.Nu trataţi mezelurile la temperaturi ridicate deoarece devin toxice. Nu cumpăraţi mezeluri exagerat de sărate.Nu consumaţi afumături dacă aveţi gastrită.

«Nu daţi mezeluri la copii!» Medic nutriţionist Corina Zugravu

„Nu cumpăraţi mezeluri pentru copii. Sunt total neindicate! Mezelurile, în special parizerul şi crenvurştii, conţin grăsimi, oase macerate, şorici, arome sintetice şi coloranţi. Nu este indicat ca cei mici să consume mezeluri. Acestea pot fi înlocuite cu carne de pui la grătar. Un alt sfat ar fi să cumperi mezeluri ţinând cont şi de preţul acestora. Cu cât este mai mare, cu atât produsul conţine mai multă carne. Nu alege produse ieftine, care se vând la promoţie pentru că nu trebuie, în cazul mezelurilor, să facem rabat de la calitate. Un produs care conţine o cantitate mai mare de carne este evident că va avea un preţ mai ridicat faţă de un produs cu conţinut mic de carne. Dacă observi că un produs despre care eticheta îţi spune că este de calitate dar se vinde la un preţ foarte mic, atunci s-ar putea să te păcăleşti şi să cumperi, în loc de carne, E-uri, coloranţi, arome artificiale şi apă.

Mai multe