Curentul electric s-a ieftinit major, facturile cresc. Cum e posibil

13 martie 2017 11:59   Național
Ultima actualizare:

Tariful energiei electrice a scăzut cu circa 20% în ultimele 14 luni, însă facturile la energia electrică vor înregistra o ușoară creștere în acest an. Tariful de distibuție a energiei electrice se va majora prin includerea în planul tarifar a costurilor pe care operatorii le vor avea cu montarea contoarelor inteligente. ANRE e de acord cu recuperarea acestor investiții din facturile românilor și vrea ca toate locuințele din România să fie dotate cu astfel de dispozitive până în 2026.

Contoarele inteligente reprezintă viitorul măsurării consumului de energie, spun reprezentanții companiilor de profil. Aceste echipamente permit distribuitorilor să monitorizeze și să raporteze în timp real erorile din rețea, dar și deranjamentele și furtul de curent. Mai mult, contoarele inteligente permit citiri de la distanţă a consumului de energie electrică, dar şi operaţiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări şi deconectări, sporind astfel confortul clienţilor şi reducând inconvenienţa vizitelor la domiciliu. Companiile de electricitate au convins până și conducerea ANRE de utilitatea acestor echipamente, motiv pentru care autoritatea de reglementare a anunțat că lucrează la un proiect de ordin care stabilește un calendar de înlocuire a vechilor contoare cu cele noi. Conform proiectului, planul național de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă (SMI) se va derula în două etape. În perioada 2017-2020 operatorii trebuie să instaleze contoare inteligente în 30% din gospodăriile din România, urmând ca procesul să se închiete în 2026, cu contorizare inteligentă în proporție de 100%.

În 2015, companiile de electricitate au demarat programe-pilot, în urma cărora au testat aceste aparate și au furnizat autorităților informații referitoare la performanțele lor. Doar compania Enel a amplasat peste 110.000 de astfel de echipamente în cursul anului 2016. Electrica a anunțat și ea montarea a peste 140.000 de echipamente, iar în acest an vrea să ridice cifra la 250.000 de bucăți. CEZ Oltenia a instalat circa 35.000 de contoare și are în plan un total de 436.000 până în 2020. Montarea lor a fost gratuită pentru consumatorul final, în sensul că aceste aparate nu au fost trecute în factură într-o rubrică distinct. Totuși, aceste echipamente costă mulți bani (între câteva zeci de euro și câteva sute de euro), sume pe care companiile de electricitate le recuperează tot de le consumatori prin majorarea tarifului de distribuție.

Tariful de distribuție e apoi aprobat de ANRE. Ordinul pe care îl pregătește ANRE prevede recuperarea investițiilor realizate de operatori din facturile de electricitate.

La 1 ianuarie 2017, tarifele de distribuție au fost micșorate, în medie, cu 7%. Odată ce ANRE va emite noul ordin, acestea vor crește pentru recuperarea investițiilor făcute de societățile de distribuție. Iată care sunt tarifele actuale:

Enel Distribuţie Muntenia: 104,1 lei/MWh. Scăderea este de 8,5% faţă de 2016.

Enel Distribuţie Dobrogea: 118,74 lei/MWh. Reducere de 6,3% faţă de 2016.

Electrica Muntenia Nord: 109,24 lei/MWh. Reducere de 8% faţă de 2016.

Enel Distribuţie Banat: 103,32 lei/MWh. Reducere de 8,9% faţă de 2016.

Electrica Transilvania Sud: 103,73 lei/MWh. Reducerea este de 4,3% faţă de 2016.

Electrica Transilvania Nord: 96,73 lei/MWh.Reducere de 6,5% faţă de 2016.

CEZ Distribuţie: 111,97 lei/MWh. Reducerea este de 5,5% faţă de 2016.

E.On Distribuţie România: Reducerea este de 4,2% faţă de 2016.

Poți refuza contorul intelligent

Românii u sunt prea convinși de utilitatea și, mai ales, de necesitatea montării acetor echipamente de măsurat consumul. Autoritățile cred că oamenii nu au fost informați suficient în acestă direcție. Din acest motiv, distribuitorii sunt obligaţi să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum şi despre planul şi calendarul de implementare a acestora. Operatorii sunt sfătuiți să deruleze campanii de informare în mass-media și să distribuie material informative cum sunt manualele de utilizare. În plus, toate informațiile necesare ar trebui să se găsească pe paginile web ale companiilor de electricitate.

Trebuie să știi că poți refuza instalarea unui contor intelligent, însă, în acest fel, nu mai poți beneficia de serviciile de la distanță pe care acesta le oferă. În plus, în cazul în care te răzgândești ulterior implementării planului național ești obligat să suporți din propriul buzunar lucrările de montare.  

În Statele Unite ale Americii campanii similare de montare a contoarelor inteligente au suscitat controverse aprinse. Însă, principala temere a americanilor a fost că aceste echipamente nu sunt sigure pentru sănătatea umană. Acest film te va lămuri în legătură cu problemele pe care le-au ridicat consumatorii de peste Ocean.

LUATI-VA ENERGIA INAPOI de FYMaaa

Mai multe