Cursul continuă să crească: euro a ajuns la un nou prag istoric

16 mai 2012 14:42   Național
Ultima actualizare:

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a crescut şi miercuri, cu 0,52 bani, la 4,4463 lei/euro, atingând astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, deşi Banca Centrală este prezentă în piaţa interbancară pentru susţinerea leului, potrivit dealerilor.

Pieţele financiare sunt sub presiune puternică de la începutul săptămânii trecute, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare şi vor fi organizate noi alegeri anticipate, cel mai probabil în luna iunie.

Cursul leului faţă de euro a doborât record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, a continuat să urce şi referinţa pentru dolar, cu 4,11 bani, la 3,4987 unităţi, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Mai multe