Curtea Constituțională a declarat legală Starea de Alertă

8 iunie 2021 23:29   Național
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis marţi că legea 55/2020 prin care este instituită starea de alertă în România este constituţională. A fost admisă doar o excepţie de neconstituţionalitate, la un articol care nu are însă impact asupra actului normativ în ansamblu.

Pe 20 mai, judecătorii constituționali nu au reușit să ajungă la o concluzie asupra speței și amânaseră pronunţarea asupra a cinci dosare privind excepţiile de neconstituţionalitate referitoare la Legea 55/2020 care reglementează instituirea stării de alertă. Decizia CCR îngroapă practic toate scenariile Opoziției, care aștepta declararea drept ilegală a Stării de Alertă pentru a lansa un atac asupra deciziilor luate de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR.

Ce a declarat despre Starea de Alertă liderul AUR, George Simion

Unul dintre principalii contestatari ai legalității instituirii Stării de Alertă este co-preşedintele AUR George Simion. Acesta era sigur că CCR o să declare că este neconstituţională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020. ”Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate. Starea de alertă este în vigoare doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale”, a spus deputatul George Simion conform news.ro.

Citiți și

Legea privind starea de alertă a fost adoptată. Va intra în vigoare abia săptămâna viitoare

Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Care sunt principalele noutăți

Mai multe