Curtea Constituţională a respins sesizarea Guvernului Orban pe tema moţiunii de cenzură

15 septembrie 2020 14:50   Național
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis că nu există conflict juridic Guvern - Parlament pe tema moţiunii de cenzură iniţiată de PSD în sesiunea extraordinară, dar care nu a fost dezbătută din lipsă de cvorum. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, doi membri ai CCR apreciind că solicitarea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.

"În ziua de 14 septembrie 2020, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, cerere formulată de primul-ministru. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat şi prezentat Moţiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 - „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”", a transmis Curtea Constituţională, marţi, într-un comunicat de presă preluat de news.ro.

PSD și PNL așteaptă motivarea CCR

Acum atât PSD cât și PNL așteaptă motivarea CCR pentru a vedea ce au decis magistrații despre regulile la moțiunea de cenzură. Reprezentanții Guvernului Orban au sesizat CCR pentru lămurirea a două aspecte privind moțiunea de cenzură. Primul se referă la legalitatea depunerii unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria postdecembristă. Al doilea aspect care trebuia lămurit de magistrații CCR se referea la posibilitatea de a vota o moțiune în altă sesiune decât cea în care a fost depusă. Dacă despre prima sesizare, constituționaliștii erau de acord că va fi respinsă, despre ce-a de a doua, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean spunea că este imposibil să nu fie admisă

Citiți și

PSD amenință cu moțiunea de cenzură: ”PNL să nu fure banii copiilor”

Curtea Constituțională a amânat pentru marți stabilirea regulilor pentru moțiunea de cenzură

Mai multe