Curtea Constituțională discută pe 6 mai soarta amenzilor date în Starea de Urgență. Ce se poate întâmpla după decizie

5 mai 2020 14:56   Național
Ultima actualizare:

Curtea Constituțională va decide miercuri 6 mai, dacă sunt legale sau nu amenzile uriașe date de autorități pentru nerespectarea prevederilor din Starea de Urgență. Avocatul Poporului este cel care a sesizat CCR privind modul cum au fost stabilite amenzile.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională privind două excepții de neconstituționalitate în legislația pe baza căreia Guvernul Orban a gestionat Starea de Urgență. Prima se referă la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020, prina care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea restricțiilor impuse de regimul stării de urgenţă. Avocatul Poporului argumentează că ordonanța nu specifică faptele pentru care se dau amenzi, ceea ce este neconstituțional. A doua se referă la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare. Concret, Avocatul Poporului consideră că legislația existentă în România nu permitea Guvernului Orban să închidă localități și să restrângă drepturile de circulație. Întrebat cum vor arăta sancțiunile pe perioada Stării de Alertă, premierul Orban a refuzat să înainteze variante, surse din PNL dezvăluind că așteaptă decizia CCR privind legalitatea amenzilor.

Ce se va întâmpla dacă amenzile sunt neconstituționale

Dacă sesizările depuse de Avocatul Poporului depuse la CCR sunt admise înseamnă că amenzile date nu sunt legale. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean a spus că acest lucru ar fi posibil."S-a exagerat, este specific romanesc, s-a sărit calul. Sunt mult prea mari amenzile raportat la câștigul populației, nu cred că populația va putea sa le plătească. De unde bani, mai ales în perioada de criză! Pe o parte, statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin șomaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le platească", a spus Zegrean conform digi24.ro. Ce se va întâmpla atunci?”Dacă prevederile privind amenzile vor fi declarate de CCR neconstitutionale, toate amenzile care se aplică vor fi anulate, pentru că vor fi date în baza unei legi declarate neconstituționale", a mai spus judecătorul. Lucrurile nu sunt însă simple. Anularea amenzilor nu va veni însă de la sine spune Zegrean. Pentru ca românii buni de plată să scape de amenzi, Zegrean anunță ce trebuie făcut:"cine le primește va trebui sa le conteste în justitie, daca crede ca nu au fost corect aplicate". Potrivit Guvernului, valoarea amenzilor date până acum în perioada stării de urgență celor care au încălcat restricțiile din ordonanțele militare este de aproximativ 120 de milioane de euro.

Ce se întâmplă dacă amenzile sunt constituționale

Dacă CCR decide că amenzile sunt legale, acest lucru ar însemna că statul pornește goanna după recuperarea banilor. Specialiștii contactați de digi24.ro, estimează că 80% dintre amenzi vor fi contestate și nu vor fi plătite iar aproximativ 60% dintre cei amendați nu au bunuri pe numele lor. Ce se întâmplă atunci? Potrivit legislației actuale, cei care vor demonstra că nu au cu ce plăti vor ajunge să lucreze în folosul comunității. Ce se întâmplă dacă nu se vor prezenta să lucreze în folosul comunității? Ei bine nimic. Legislația din România nu mai permite transformarea amenzilor neplătite în zile de închisoare.  

Citiți și

Cum poți contesta amenzile legate de starea de urgență. Pași de urmat

Măsuri drastice dacă va fi stare de urgență. Totul va fi închis și vom ieși din casă la anumite ore

Mai multe