Curtea Constituțională, insensibilă la reclamațiile românilor din străinătate

5 noiembrie 2014 12:39   Național
Ultima actualizare:

Instituția care veghează asupra respectării Constituției în România, Curtea Constituțională, a respins toate cele 12 cereri venite din partea unor oameni politici de anulare a rezultatelor înregistrate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Curtea nu a sesizat nici o încălcare a legii fundamentale în modul în care s-a desfășurat scrutinul din diaspora.

Curtea Constituţională (CC) a respins, miercuri, toate cele 12 contestaţii în care se solicita anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, fiind reclamat modul în care s-a desfăşurat scrutinul la secţiile de votare din străinătate, informează Mediafax. Printre cei care au contestat rezultatul alegerilor și modul în care acestea s-au desfășurat în afara țării se nunără Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile din 2 noiembrie, Diana Fanea, Dragoş Nicolae Şaramet şi Irina Drăgan.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că legea spune că pot face astfel de contestaţii numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidaţi, însă vor fi analizate toate sesizările care au ajuns la CC, majoritatea fiind transmise online.

Întrebat dacă se poate dovedi o eventuală fraudă la alegeri, care să poată duce la o decizie de anulare a scrutinului din 2 noiembrie, Augustin Zegrean a spus că, la judecată, nu judecătorul trebuie să administreze probe, ci cel care face o susţinere trebuie să vină cu dovezi. „Faptul că se spune la televizor, în presă sau pe stradă că s-au fraudat (alegerile prezidenţiale, n.r.), asta auzim de fiecare dată. Unii dintre candidaţi chiar au anunţat dinainte că e fraudă”, a spus Augustin Zegrean, pentru sursa citată.

Mai multe