Curtea de Apel București a decis că masca nu e obligatorie în spațiile publice deschise. Sentința poate fi atacată

24 decembrie 2020 13:57   Național
Ultima actualizare:

Curtea de Apel București a decis că masca nu e obligatorie afară, în spațiile publice deschise. Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Curtea de Apel București a decis că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii de protecție împotriva coronavirusului în spațiile publice deschise este nelegală, potrivit deciziei instanței, transmite g4media.

Ce scrie în decizia Curții de Apel București

„Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise”. Cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal.Pronunţată în şedinţă publică azi 23.12.2020”, este decizia CAB.Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de CNSU și DSU la Înalta Curte. 

Procesul a fost deschis de o avocată din Constanța

Procesul a fost deschis de avocata Ion Minodora, nemulțumit că este nevoit să poarte mască în spațiile publice deschise. “Purtarea măștii în spații deschise a fost declarată nelegală. Hotărârea nu este definitivă, are un termen de recurs de două zile de la comunicare. Încă nu ni s-a comunicat hotărârea, doar ce am aflat soluția de pe surse. Dosarul nu a fost încă afișat pe portal. Încă nu am primit nimic de la instanță, aștept să mi se comunice. Articolul 4, pct. 15 vorbește despre obligativitatea de a purta masca în spații închise și deschise, iar instanța a înlăturat sintagma ”și deschise”, deci teza a doua a articolului. Sunt sigură că instanța a mers pe motive de legalitate în decizia ei”, a declarat pentru Ziare.com avocata Minodora Ion, inițiatoarea demersului.

Avocatul Minodora Ion a cerut DSU să pună la dispoziția instanței întreaga documentație care a stat la baza emiterii ultimelor două ordine de carantinare a municipiului Constanța, sub sancțiunea amenzii. În opinia avocatului, daca instanța îi va da dreptate, se va crea un precedent, iar DSU și alte instituții nu vor mai putea obliga populația să poarte măști în spațiile deschise.

Mai multe