Cutremur puternic în România!
Un cutremur cu magnitudinea de 5.8 măsurată de Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a zguduit România astăzi, la ora 3:38, chiar înainte de a trece la ora de iarnă. Epicentrul a avut loc la o adâncime de 144 de kilometri.
Inițial, magnitudinea cutremurului a fost estimată la 6.0. Epicentrul a fost în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de VI grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs în apropierea urmatoarelor orașe: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km) și a fost resimțit în București și împrejurimi, Ploiești, Sibiu, Craiova sau Brașov. Cutremurul a fost urmat de o replică de 3.1. În anumite zone din Întorsursa Buzăului au fost raportate probleme cu alimentarea de curent electric.
La o oră după producerea cutremurului, Raed Arafat a avut o intervenție telefonică la Digi24. „Până la acest moment colegii de la ISU nu au înregistrat nimic. Nu a venit niciun apel la 112 prin care să se raporteze pagube. Raportul exercițiului încă nu a fost finalizat. Au fost mai multe lucruri identificate pentru îmbunătățirea modului de răspuns. Când raportul va ieși și va fi finalizat, el va fi făcut public, nu va fi secret. Nu e normal să spunem că totul va fi bine”, a spus Arafat.
Uite ce să faci dacă e cutremur!
Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti ne spun cum trebuie să reacţionăm corect şi ce trebuie să facem în cazul unui cutremur.
- Nu aglomera spaţiile din locuinţă cu piese de mobilier sau aparatură instabile la seism. Nu amplasa multe obiecte de mobilier în locurile în care se adună familia sau în spaţiul de lucru.
- Asigură piesele de mobilier grele, zvelte suprapuse şi înalte între ele şi prin prindere de un perete.
- Obiectele electrocasnice grele precum frigiderul şi maşina de spălat sau cele pe rotile nu trebuie să stea în vecinătatea ieşirilor din încăperi.
- Amplasează obiectele fragile sau valoroase într-un loc mai jos şi sigur.
- Chimicalele sau combustibilii se depozitează în dulapuri în care să nu se poată răsturna sau în încăperi în care nu se locuieşte şi nu există pericolul de contaminare şi de incendiu.
- Uşile dulapurilor din bucătărie trebuie să fie asigurate cu închizători eficiente, astfel încât deplasarea veselei depozitate să nu provoace accidente.
- În locuinţă trebuie să ai un extinctor pe care să ştii să-l şi foloseşti.
- Nu părăsi locuinţa deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice te poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave. Atenţie! Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile şi, chiar dacă rezistă cutremurului, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiilor seismului este extrem de periculoasă.
- Rămâi în casă, departe de ferestre care se pot sparge şi te pot accidenta. Ascunde-te sub o grindă, toc de uşă, sub un birou sau masă solidă - suficient de rezistente pentru a te proteja în cazul în care alte obiecte de mobilier cad peste.
- În lipsa unor astfel de posibilităţi te poţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, iar cu palmele împreunate îţi vei proteja capul şi ceafa. Cu antebraţele îţi protejezi capul pe laterale. Însă, această metodă şi recomandare implică o cunoaştere prealabilă a acelor elemente de construcţie rezistente.
- Închide sursele de foc şi gazele.
- Nu fugi pe uşă, pe fereastră, nu alerga pe scări, nu utiliza liftul, evită aglomeraţia, iar dacă este posibil deschide uşa locuinţei pentru a preveni blocarea acesteia.