«Da’ bani de-ai noştri nu aveţi?» Am fost la cumpărături cu noua monedă de 50 de bani

8 ianuarie 2012 16:58   Național
Ultima actualizare:

Ne-au zăpăcit! Avem atât de multe tipuri de monede de 50 de bani, încât românii nici nu ştiu de ele. Cu ultima, ce are inscripţionat chipul lui Mircea cel Bătrân, ne-am încercat şi noi şansa la cumpărături. Pentru că seamănă izbitor cu moneda euro, vânzătorii nici n-au vrut să audă de ea.

Încă o monedă de 50 de bani se plimbă prin portofelele românilor. După cea clasică emisă în 2005 şi cea cu Aurel Vlaicu din octombrie 2010, acum a venit rândul celei cu Mircea cel Bătrân.

Emisă încă din septembrie 2011, noua monedă este şi acum necunoscută de majoritatea bucureştenilor.

Mihai de la aprozar a crezut că-i plătim cu euro, nu cu lei

„Dă-mi tată bani de-ai noştri, ce eu sunt casă de schimb valutar?", ne-a replicat un vânzător atunci când am vrut să cumpărăm nişte mere verzi.

Într-un alt magazin, femeia de la tejghea ne-a luat banii numai după ce i-a studiat cu atenţie să se convingă că nu o păcălim.

Daniela nu a vrut să ne dea covrigi cu noua monedă de 50 de bani

„Da ce culoare au, zici că-s de aur, nu alta! Sigur sunt buni, nu sunt de colecţie, ceva?", ne-a întrebat vânzătoarea. La ziare sau la covrigi replica a fost aceeaşi: „Sunt frumoşi, dar bani româneşti nu aveţi?".

În paralel cu această nouă monedă de 50 de bani circulă şi cea „normală", emisă în 2005, şi moneda cu Aurel Vlaicu, scoasă pe piaţă în octombrie 2010.

Uite cum arată moneda buclucaşă!

Banca Naţională a României a pus în circulaţie noua monedă de 50 de bani pe 12 septembrie 2011.

Ea are caracter comemorativ, fiind dedicată aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân, şi este scoasă în cinci milioane de exemplare.

Pe avers e un grupaj din inscripţiile: „România", „50", stema României, valoarea nominală „50 BANI", anul de emisiune „2011" şi un fragment din imaginea mânăstirii Cozia, iar pe revers, portretul domnitorului Mircea cel Bătrân şi inscripţia „MIRCEA CEL BĂTRÂN 1386-1418" pe un fundal care sugerează un ornament mural de pe Biserica Mânăstirii Cozia.

Mai multe