Dă cu sapa la 102 ani! Povestea centenarei care dovedeşte că nu eşti niciodată prea bătrân

1 martie 2015 22:15   Național
Ultima actualizare:

Are 102 ani şi a trăit multe din evenimentele istorice care au marcat România: cele două războaie mondiale, comunismul, Revoluţia şi venirea democraţiei. Centenara Agata Petrescu poate ţine o conversaţie ore în şir şi nu se dă în lături de la muncile câmpului.

S-a născut la 5 februarie 1913, la Vâlcea şi unchiul său a fost Patriarhul Iustinian. Deşi are o vârstă înaintată, bătrânica locuieşte din martie şi până la începutul toamnei în casa sa de la Mogoşani, un sat frumos din comuna Scoarţa, judeţul Gorj. Prin tot ce face, femeia arată că niciodată nu eşti prea bătrân pentru a te bucura de viaţă:

„Când sunt la Mogoşani, zi de zi mă trezesc la cinci dimineaţa şi merg la munca câmpului. An de an pun o grădină şi trebuie să sap şi să îngrijesc legumele. Am cartofi, ceapă. Am şi porumb. Merg şi sap, muncesc pentru că aşa îmi place, nu pentru că aş avea nevoie sau nu aş avea de-ale gurii”, spune centenara.

Este nepoata fostului Patriarh Iustinian

Când vine iarna, Agata pleacă la copiii săi, la Cluj. Femeia a adus pe lume trei băieţi şi are acum opt nepoţi şi şase strănepoţi. Cea mai mare durere a bătrânei a fost pierderea celui mai mic dintre fii, care a decedat cu şase ani în urmă. Fiecare moarte a unuia dintre cei pe care i-a iubit a lăsat urme adânci în sufletul său.

„Grea viaţă am dus, nu m-am gândit niciodată că o să trăiesc atât de mult!”, mai declară Agata. Clasa politică din România de după 1990 nu a fost interesată niciodată de binele populaţiei, crede centenara. „În 1990 nu am crezut nici o clipă că va fi mai bine de cum fusese. Am trăit în multe şi felurite perioade istorice. Bine că a dat Dumnezeu şi uitarea! Românii au fost mereu credincioşi, acum s-au pierdut, sunt deznădăjduiţi. Să nu-şi piardă speranţa, căci Dumnezeu nu ne-a părăsit!”, mai spune, cu tristeţe, centenara din Mogoşani. 

Secretele Agatei: 

- Se trezeşte la ora 05.00

- Sapă şi îngrijeşte legumele din grădină

- A făcut trei copii (cel mic a murit) şi are opt nepoţi şi şase strănepoţi

- Este foarte credincioasă

- A prins cele două războie mondiale, comunismul, revoluţia şi venirea democraţie

- Nu are încredere în clasa politică

Mai multe