Dacă vrei, poți locui în casa istoricului George Bariţiu din Braşov. Uite cât costă

3 iunie 2020 14:56   Național
Ultima actualizare:

Cu peste 2 milioane de lei te poți simți istoric. Atât costă casa în care a locuit timp de 11 ani George Barițiu din Brașov. Imobilul, aflat pe lista monumentelor istorice de importanță locală, este acum în proprietatea Băncii Naționale, iar municipalitatea nu este interesată să o cumpere.

Dacă o vezi din stradă, nu ai crede că acolo a locuit un mare istoric al României, potrivit bzb.ro. Clădirea, vopsită în galben, este situată pe strada Republicii nr. 43 din Brașov. Intrarea se face pe o poartă mare, roșie, mâzgălită de cine știe ce ”artist” dornic de afirmare. La parter, într-o încăpere se află un magazin de genți. Etajul pare în stare bună, însă, cel mai probabil, clădirea va trebui renovată.

Casa lui George Barițiu (a locuit aici în perioada1866-1877) din Brașov se află acum în proprietatea Băncii Naționale. Casa este pe lista monumentelor istorice de  importanţă locală, astfel că proprietarul a transmis Consiliului Local Braşov o adresă prin care solicita exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea imobilului de către Municipiul Braşov. În ultima şedinţă de plen, Consiliul Local Braşov a aprobat o hotărâre privind neexercitarea acestui drept, astfel că instituţia bancară poate vinde clădirea unei entităţi private. De altfel, o hotărâre de Consiliul Local privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea acestui imobil a fost emisă și în luna martie .Conform listei monumentelor istorice, casa de pe strada Republicii nr. 43 a fost construită în secolul al XIX-lea. Imobilul a fost evaluat la 2,14 milioane de lei.

O altă clădire aflată pe lista monumentelor istorice de importanță locală, ”Casa cu icoană”, se află la vânzare după ce a fost refuzată de Consiliul local din Brașov. Aceasta este situată pe str. Constantin Lacea nr. 32, și a fost evaluată la 170.000 de euro.

Citește și:

După 71 de ani, monumentul dedicat lui IC Brătianu a revenit în Piața Universității

Ridică monumente pentru eroi din pensia lui. ”La 83 de ani, cinstesc patria!”

Mai multe